helyszíni riport

2020.08.04. 20:00

A tűz után a gomolygó füst nehezíti a belvárdgyulaiak életét

Naponta 30-40 kamion is érkezett Romániából, amelyekből a Belvárdgyula melletti telephelyen pakolták ki a hulladékot egy elzárt raktárépületben. Hétfő délután hatalmas lángok csaptak fel a telephelyen, a parázs még kedd délben is izzott.

Zs. J.

Gomolygó füst nehezíti meg a belvárdgyulaiak életét a hétfő délutáni gyulapusztai tűzeset óta. Amikor ma a helyszínre értünk, már messziről lehetett látni a fehér, felszálló füstöt. Gyulapusztán 14 család lakik szép, takaros házakban. Mint a helyeik közölték, már korábban sejtették, hogy valami történni fog, ugyanis a közeli telephelyen, ahol egy cég hulladékot (faaprítékot, papírt, műanyagőrleményt) tárolt, már napok óta bűz terjengett, ami miatt nem lehetett ablakot nyitni.

– Hétfő dél körül hatalmas dübörgésre, durrogásra lettem figyelmes, amikor a konyhában főztem. Olyan volt, mintha jég esett volna, pedig verőfényes napsütés volt – emlékezett vissza az eseményekre Fischer József, aki 40 éve lakik Gyulapusztán feleségével.

Hét–nyolc évvel ezelőtt pulykatelep működött a mostani raktárépület helyén, ami szintén leégett. A telephelyet több mint egy éve egy cég vásárolta meg. A cég vezetői a lakóknak azt mondták, hogy a gyulapusztaiak részére biztosítanak majd munkát. Akkor még arról beszéltek, hogy naponta 3–4 kamion érkezik majd, és a telephelyen lévő raktérépületben helyezik el a hulladékot.

– Véleményem szerint azért nem helyieket alkalmaztak, hogy ne tudjuk meg, mi is zajlik a telepen, mit hordanak ide. Úgy tudom, Romániából hozzák a nyers cserfát darálva. Egy nap körülbelül 30–40 kamion is megfordul. Ez a cserfa szerintem már korábban elkezdett izzani és a 30 fokos meleg még rátett egy lapáttal, majd hétfőn berobbant – mondta Fischer József.

A közelben lakó Petkó Ilona is mesélt a tűzről, aki két éve költözött Gyulapusztára. A hétfői durrogástól a lovai megijedtek, ezért bezárta őket az istállóba, majd ő is kiszaladt az utcára. Ekkor látta a hatalmas lángnyelveket. A tűz áterjedett a telephelyről a közeli tarlóra. Rögtön hívták a tűzoltókat, akik Pécsről érkeztek a helyszínre.

Egy pillanat alatt berobbant

Amint arról beszámoltunk, egy csaknem 1500 négyzetméteres, palatetős, fémszerkezetű, farostlemez borítású épületben keletkezett tűz hétfőn. A több mint 3600 köbméternyi szemetet ömlesztve tárolták a raktárban. Mire a pécsi tűzoltók a helyszínre értek, az épület teljes terjedelmében égett, a tűz pedig átterjedt a szomszédos tarlóra is. A tűzoltók elsődlegesen a tarlóra átterjedt tüzet fékezték meg három sugárral. A kárfelszámolás alatt a Baranya megyei katasztrófavédelem mobil laborja folyamatosan figyelte a széljárást, mivel száz méteren belül lakóépületek voltak, illetve hangosbemondón is tájékoztatták a lakosságot. Méréseik alapján lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség. A tüzet a hőterhelés miatt nem lehetett megközelíteni még munkagépekkel sem, ezért a tűzoltók minden oldalról körülhatárolták az érintett épületet. Éjszakára a pécsi egységek, valamint a palkonyai és a pécsi önkéntesek a helyszínen maradtak, hogy kontroll alatt tartsák a tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!