természetbarát

2020.08.15. 10:00

Kocsányos tölgy adja a legújabb ligeterdő alapját Szigetváron

A Mecsekerdő Zrt. egy hektáros Emlékerdőt hozott létre a 2021-es „Egy a Természettel” világkiállítás jegyében. A különleges, hosszú távra szóló mementó ünnepélyes átadására a napokban került sor a szigetvári vár szomszédságában.

W.K.

Szigetvári vár turisztikai vonzerejét szeretnék fejleszteni

A Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Ripszám István köszöntőjében kifejtette, a ligeterdő létrehozásával emléket állítanak, ám „egy emlékhely akkor lesz igazán emlékhely, ha az emberek, akik odajárnak, tudják, hogy mitől emlék.” Az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi erdőtelepítéssel kapcsolódnak az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz, így összesen 22 hektárnyi emlékerdő létesül országszerte. Az átadórendezvényen beszédet mondott Gulyás Andrea, a világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója, valamint Nagy Csaba, országgyűlési képviselő.

A Zrínyi-vár és a szigetvári parkerdő közelében a Mecsekerdő egy kocsányos tölgy vázon álló ligeterdőt valósított meg, melyben olyan dekoratív fafajok is helyet kapnak, mint a mocsárciprus, mocsártölgy, fekete dió és közönséges nyír. Ezek a fák díszértékükkel (változatos lombszín, kéreg) fokozzák az erdőben kikapcsolódók élményét, a kialakított pihenőhelyen pedig két pad és egy emlékkő várja a kirándulókat.

A ma még kis fiatalos erdő telepítésével a megemlékezés mellett az erdőgazdaság további célja, hogy bemutassa Baranya megye összefonódó természeti, kulturális és történelmi értékeinek harmóniáját. Az emlékkő leleplezését, és a jelképes faültetést követően a várban látványos hagyományőrző és fegyveres bemutató gazdagította a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!