templomi ügyek

2020.08.21. 20:00

Már közel három éve, hogy néma a harangtorony

„Eltűnt” az egyik kereszt a székesegyház tetejéről – de heteken belül visszakerül. Ennél várhatóan tovább kell várni arra, hogy ismét megszólaljon a különleges harangtorony a Széchenyi téren, a belvárosi templom mellett – a hibákat feltárták, de nincs elég pénz a javításra.

Wald K.

Hiányzik a kereszt a székesegyház egyik tornyáról – az építményről néhány héttel ezelőtt „tűnt el” a feszület. A Pécsi Egyházmegye kérdéseinkre válaszolva közölte, hogy a dél-keleti torony keresztjét azért kellett levenni, mert a fent dolgozó alpinisták, akik a torony tisztítását és az impregnálását végezték, munkájuk során észlelték, hogy a keresztről az aranyozás nagy része lejött, és emellett egyéb problémák is felmerültek. Ezért a feszületet leemelték, a javítható elemek helyreállítása már folyamatban van, amit pedig szükséges, azt újragyártják és újraaranyozzák. – Előreláthatóan szeptember elején emelik vissza a megújult keresztet a helyére – tájékoztatta lapunkat a Pécsi Egyházmegye.

A Széchenyi téren, a dzsámi mellett lévő, korábban szebb napokat látott mozgó harangtorony sorsáról is érdeklődtünk – a régebben sokakat a térre csalogató dallamok már egy jó ideje nem szólalnak meg, hiába várnánk a megszokott időpontokban.

Három éve nem működik a kiemelkedő harangtorony

Mint azt dr. Kajtár Edvárdtól, a belvárosi templomot is magába foglaló pécsi Székesegyházi Plébánia plébánosától megtudtuk, a különleges harangtorony és a harangok a mintegy két évtizedes működésüket követően nagyobb felújításra szorulnak: a tornyot mozgató liftszerkezet vezérlését, a harangok megszólalását szabályozó elektronikát, a harangokat lendítő villanymotorokat részben vagy teljesen cserélni kellene. Mindez hozza magával az új alkatrészekhez szükséges új háttérelemek, például a vezetékek cseréjét és a pontos beállításokat is. – A komplett szerkezettel kapcsolatosan három éve jelentek meg komoly meghibásodások, amelyek súlyos zavarokat keltettek a templom elektromos hálózatában, ezért a toronymozgatás és a harangozás teljes leállítása mellett kellett döntenem – közölte a plébános. A hibákat feltáró és a megoldásokat kidolgozó szakmai tanulmány elkészült, jelenleg forrásokat keresnek a kivitelezéshez.

Perselyben, számlán is gyűjtenek

Ahhoz, hogy a pécsi belvárosi templom különleges – hangjátékával sok helybelit és városlátogató turistát megörvendeztető – harangtornya és harangjai újra működőképesek legyenek, mintegy 4-5 millió forintra lenne szükség. A munkálatokat akkor tudják majd elkezdeni, ha a szükséges pénz rendelkezésre áll.

A pécsi Székesegyházi Plébánia honlapján található felhívás szerint szeretettel kérik a beruházáshoz a segíteni tudók anyagi hozzájárulását is. E célból a belvárosi templomban külön perselyt helyeztek el, illetve a következő bankszámlaszámon is fogadják a felújításra szánt felajánlásokat: CIB Bank Zrt. 10701214-69901038-51100005. Kérik, hogy az adományozók a közleményben tüntessék fel: „A harangfelújítás céljaira”!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!