múltidéző

2020.08.26. 17:30

Volt idő, amikor komondort lehetett nyerni

Az 1980-as években két olyan helyszíne is volt az augusztus 20-i megemlékezéseknek Pécsen, ami azóta vagy már megszűnt, vagy elveszítette varázsát.

Zs. J.

Lovasbemutató a Balokányban, néhány veszélyes elemmel

Az egyik ilyen a Vidámpark volt, amit társadalmi munkával, „Egy napot Pécsért“ mozgalom keretében építettek fel el a baranyaiak a Mecsekben 1961-ben. A lelkes építők 75 ezer órát dolgoztak ingyen, akkor ki is számolták, hogy ez az akkori ötforintos átlagórabérrel számítva 378 ezer forint értékkel egyenlő volt.

A fennállásának 20. évfordulója alkalmából a megváltott belépőjegyekre ajándékokat sorsoltak ki, és mivel a nyertesek nem jelentkeztek az ajándékokért (komondor kölyökkutyáért, házinyúlért, tengeri malacért, fehér egerekért), ezért a másnapi Dunántúli Naplóban lehozták a nyertes belépők számait.

A pécsiek másik kedvenc helyszíne a Balokány volt, ahol sporthorgászversenyt, cicabemutatót, vásárt, színes gyermekprogramokat és a fiatalok számára koncerteket rendeztek. Mivel működött még a balokányi strand, sokan itt hűsöltek az augusztusi melegben. A többi város, település sem maradt ki az ünneplésből. Mohácson evezőversenyt rendeztek a Dunán, és mivel akkor még a szocializmust építettük, az akkori alkotmány ünnepségen sok helyen adtak át valamilyen épületet, leggyakrabban művelődési házakat, vagy kisebb utakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!