program

2020.09.25. 14:00

Az idei mottó: „Tanulással a kreatív és cselekvő közösségekért”

Tavaly több mint hatvan intézmény és szervezet jelentkezett a legkülönbözőbb ingyenes programokkal a Pécsi Tanuló Fesztiválra, melyet idén immár a negyedik alkalommal rendeznek meg. Az egyetemi főszervezővel, dr. Németh Balázzsal beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

smart

– Igaz, hogy az immár 4. Tanuló Fesztivál egy nemzetközi akció része?

– Igen, a hálózatnak világszerte 800 tagja van, Pécs és a Pécsi Tudományegyetem pedig 2017-ben csatlakozott hozzá, amikor közös pályázatuk elnyerte az UNESCO Globális Tanuló Város Díját. Egyúttal vállaltuk azt is, hogy minden esztendőben tanuló fesztivált szervezünk. Aztán sorra bekapcsolódtak oktatási, tudományos, kulturális, művészeti, gazdasági, sport-, természetvédő szervezetek és intézmények, továbbá felekezetek és nemzetiségek, a koordinátor pedig a Civil Közösségek Háza lett.

– Miről szól az idei rendezvénysorozat?

– A mottója az, hogy „Tanulással a kreatív és cselekvő közösségekért.” A tervezett témakörök pedig: a környezettudatosság, a technológia és digitalizáció, a család és tanulás, az értékek és hagyományok, a tehetséggondozás, a rendezvények sora pedig a mai napon indul és vasárnap estig tart.

– Hol és hogyan kell mindezt elképzelni?

– Pécsett, a Széchenyi, a Jókai, a Szent István téren lesznek az események, valamint a Civil Közösségek Házában, de emellett több városrészben szerveznek programokat. Sátrakba kitelepülő foglalkozásokra, koncertekre kell elsősorban készülni. Természetesen lesznek online előadások is, továbbá néhány program digitális formában valósul majd meg.

– Főállásban a felnőttoktatást kutatja, így jó rálátása van az élethosszig tartó tanulásban a megye helyzetére. Mit mutatnak az adatok?

– Az alsó középmezőnyhöz tartozunk, van hová fejlődni. A városban és környékén jelentős a kulturális- és tudástőke, ám Baranya egésze messze nem áll ilyen jól, szóval érdemes ellátogatni a pécsi programokra a térségből mindenhonnan.

– Hogy lazít egy oktatáskutató?

– Szeretem a barokk komolyzenét, és a családdal sokat utazunk, elsősorban belföldön, keresve az ország rejtett szépségeit.

 

Mindig felnőttképzéssel foglalkozott

Dr. Németh Balázs 1968-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte a középiskolát, majd a Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett. A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott történelem-angol szakon 1995-ben. Azóta az egyetem felnőttképzési vonalán tanít: kezdetben a FEEFI-n, most a Bölcsésztudományi Karon. 2006-ban doktorált az európai közösségi oktatáspolitika vizsgálatából, habilitált docens. Felesége dr. Vastagh Gerda jogász, három gyermekük van, Máté (25) közgazdász, Márk (21) egyetemista, szintén közgazdásznak készül, míg Szofi (7) most kezdi az iskolát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!