aratás

2020.09.22. 17:30

Felénél tart már a napraforgó vágása Baranyában

Nem könnyíti meg a munkát az időjárás sem a betakarításnál, sem az őszi vetések talajelőkészítésénél, ugyanis megint több hete nem esett az eső, a talaj nedvességtartalma pedig nem megfelelő.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Automatikusan generált description

Fotó: Löffler Péter

Jelenleg a napraforgó betakarítását végzik a baranyai gazdák, de itt-ott már elkezdték a kukoricát is. Előbbi esetében az összes mennyiség kicsit több mint felével vannak készen a megyében, és elmondható, hogy a tavalyinál gyengébb terméshozam várható, ami legfőképpen a tavaszi hidegnek és a csapadékhiánynak tudható be – mondta érdeklődésünkre Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

A baranyai gazdálkodók már belekezdtek a kukorica betakarításába is és az előzetes vágások azt mutatják, hogy közepes, vagy annál gyengébb termés várható. Tavasszal egyszer már megsínylette a növény a rossz időjárást, tavaszi hidegben megtorpant a fejlődése, utána pedig a vízhiány okozott gondokat. Van, ahol jó vízellátottságú a növény, de ez inkább csak kis területekre jellemző, a megye egészére inkább a szárazság jellemző, ami rányomja a bélyegét az őszi vetésekre is.

– Nehéz a talajelőkészítés az őszi vetések alá, hiszen nagyon takarékosan kell bánniuk a gazdálkodóknak a talajvízzel – mondta a megyei elnök. Olyan megoldásokat kell választaniuk, hogy talajlezárással történjen a talajmegmunkálás, hiszen a párolgást csökkenteni kell. Mindemellett elmondható, hogy nem megszokott a szeptemberi 28–32 fok sem, rendkívülinek tekinthető a jelenlegi időjárás is.

A talajmunkák elvégzését tekintve egyébként jól áll a megye, a gazdálkodók előkészítik az őszi vetésekhez a talajt, sőt a repcét már jelentős részben elvetették, a talaj alacsony nedvességtartalma miatt ugyanakkor vontatott a kelés, nem jó kondíciókkal indul a növény.

Egy hét, és végeznek a repce elvetésével

Napraforgót több mint 17 ezer hektáron, míg kukoricát csaknem 60 ezer hektáron ter­mesztettek a megyében, a kukorica betakarítása még nagyon az elején jár, a terület 4 százalékával vannak készen a gazdálkodók. A burgonya kiszedése is a felénél tart, a korai fajtákkal már végeztek. A cukorrépa betakarítása még nem kezdődött el. Ami az őszi vetéseket illeti, a repce 80 százalékán túl vannak a gazdák. Jövő hét elejére be is fejeződhet a teljes tervezett területen a vetése, de nagyon kellene a csapadék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!