arckép

2020.09.06. 15:30

Felkutatta a pécsi honvédkórházakat és Napóleon katonáinak sorsát

Betöltötte 75. életévét dr. Nagy Gábor nyugállományú orvosezredes, aki fél évszázada aktív radiológus és a térségi szakma meghatározó alakja. A katonaorvos emellett megírt egy könyvet, kinyomozta a napóleoni háború alatt Pécsre került francia katonák sorsát, akik közül 126-an meghaltak, és a temetkezési helyüket is meghatározta.

Mészáros B. Endre

– Mi viszi az orvost katonai pályára?

– Orvosként és katonaként is édesapám volt mindenkor a példaképem, aki a II. világháborúban állandó, illetve mozgó katonai kórház parancsnoka volt. Miután a gyógyításra esküdtem fel, a katonai pálya befejezése után polgári úton folytattam az orvosi tevékenységet.

– Megírta a Pécs-Baranya katona-egészségügyének történetét. Mi volt a több évezredes kutatásban a legmeglepőbb adat?

– A napóleoni időkben Pécsre került katonai sebesülteknek a sorsa. Több mint 700 sebesült francia, magyar és osztrák katona került Pécsre az 1809-es győri csatát követően, s közülük 126 francia katona itt halt meg. Bebizonyosodott a dokumentumokból, hogy nem a hegyoldalban állított Francia emlékmű környékén lettek eltemetve, hanem a Mandulás északkeleti sarkában. A távlati terv pedig az, hogy a Mandulás játszótér felújításakor ide is állítanak egy emlékművet a tiszteletükre.

– A magyar radiológia száz évéről is született egy könyvfejezete. Ebben mi a kuriózum?

– Elsősorban a honvédségi radiológiával foglalkoztam, de kiderült az is belőle, hogy Pécsett egy időben két Katona Kórház is működött: a Császári és Királyi Katonai Kórház, mely később Bőrgyógyászati Klinika lett, a másik pedig a Siklósi úton, aminek a neve Magyar Királyi Honvédkórház volt.

– Mire a legbüszkébb a pályafutása során?

– Hogy a választási ciklusok változásaival politikai hovatartozástól függetlenül minden soros minisztertől kaptam legalább egy kitüntetést. Úgy összegeznék, ha újrakezdhetném, megint csak katonaorvos lennék. Mert nagyon igaznak tartom azt a régi mondást: „Ha egy családban van négy fiú, közülük az egyik pap, a másik tanító, a harmadik katona legyen, a negyedik maradjon otthon, segíteni az idős szüleit.”

– Hogy kapcsol ki egy radiológus?

– Úgy harminc esztendeje rádióamatőr vagyok. Emellett gyűjtöm a régiségeket, de csak szerényen, a magam keretei között.

A családban erős a mérnökvonal

Dr. Nagy Gábor 1945-ben született Bajorföldön, Neuburgban. Pécsett érettségizett a Széchenyi Gimnáziumban, a POTE-n diplomázott. 1970-től radiológus. A Honvéd Kórházban dolgozott 2002-es nyugdíjazásáig mint osztályvezető főorvos. Napjainkban is dolgozik az Egyesített Egészségügyi Intézmények röntgenosztály vezetőjeként, de nyugdíjas katonaként ezredessé léptették elő. Felesége, dr. Nagy Gáborné Kovács Eszter építészmérnök, egy biztosítótársaság kockázatelbírálója. Két fiuk van, Barnabás (31) gazdasági informatikus, Balázs (26) repülőgépmérnök a Müncheni Műszaki Egyetemen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!