kényszerű várakozás

2020.09.08. 07:00

Hónapokat késnek az emlőszűrés leletei

Hónapokat kell várni a mammográfiai leletekre – panaszolják olvasóink. A járványhelyzet miatt torlódtak fel a vizsgálatok, ezek mintegy háromnegyedét már feldolgozta a klinika. A várólista is hosszú, tünetmentes esetekben hónapokat kell várni az időpontra, fontos azonban tudni, hogy amennyiben a páciens klinikai tünetekkel jelentkezik, napokon belül elkészül a komplex mammográfiás kivizsgálás.

Wald Kata

Hónapokat kell várni az emlőszűrés leleteire – panaszolta több olvasónk is a közelmúltban. – Május 4-én voltam mammográfián a 400 ágyas klinikán, leletet mind a mai napig nem kaptam – írta egyikük. – Itt a szeptember, a vizsgálat óta eltelt négy hónap. Ha érdeklődöm, nem kapok elfogadható magyarázatot arra, hogy mi a késedelem oka – tette hozzá a panaszos. Egyben felteszi a kérdést: a szűrés nem azért van, hogy időben felfedezzék az esetleges elváltozásokat? Négy hónap tényleg ennyire nem számít?

Az olvasói észrevételre reagálva, megkeresésünkre a PTE Klinikai Központ a következőkről tájékoztatta lapunkat: május és június hónapokban valóban nagy mennyiségű mammográfiás vizsgálat torlódott fel – elsődlegesen a korábbi járványhelyzetre való tekintettel –, amelynek feldolgozása, illetve leletezése folyamatosan zajlik. A feltorlódott vizsgálatok mintegy háromnegyedét már feldolgozta a klinika. Augusztustól további torlódás már nem alakult ki.

– A minisztériumi utasításnak megfelelően járt el a klinika, tehát júniusban indult újra a népegészségügyi szűrés, az önkéntes (opportunista) szűrővizsgálatok pedig május elejétől. A járvány miatt országosan jelentősen csúsznak a népegészségügyi szűrővizsgálatok – tették hozzá. Hangsúlyozva, hogy amennyiben a páciens klinikai tünetekkel jelentkezik, nincs várólista, ez esetben napokon belül elkészül a komplex mammográfiás kivizsgálás.

A PTE Klinikai Központ kérdéseinkre adott válaszában kitért arra is, hogy tünetmentes szűrések esetén néhány hónapos jelenleg a várólista. Kiemelve, hogy sajnos az önkéntes szűrés esetén éves szinten kb. kétezer páciens nem megy el az előjegyzett időpontra, amely a várólistát jelentősen terheli. A klinikán naponta 100-120 vizsgálatot végeznek.

Életet menthetnek a rendszeres szűrővizsgálatok

Hazánkban évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. A szervezett emlőszűrés keretein belül a 45-65 év közötti nők kétévente kapnak behívót a vizsgálatra. Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti.

Az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. A mammográfiás, azaz röntgensugarakkal végzett emlőrákszűrés 2002 óta ingyenesen biztosított minden magyar nő számára. Ajánlott az évenkénti szűrés, ha a családban mutatkozott már mellrákos megbetegedés, illetve azoknál a hölgyeknél, akik hormonkezelésben részesülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!