hápci

2020.09.11. 11:30

Intenzíven virágzik a parlagfű, aki nem irtja, megbüntetik

A parlagfű-fertőzöttség megszüntetésére idén nagyobb figyelmet fordítanak a baranyai földtulajdonosok, mint tavaly a hatóság tapasztalatai szerint. A Baranya Megyei Kormányhivatal rendszeresen ellenőrzi, hogy megjelenik-e valahol nagy számban a gyomnövény – a földről és a levegőből is figyelnek.

W. K.

20190704, Tanakajd, Parlagfűszezon: a bírság akár ötmillió forint lehet Vas Népe/Unger Tamás képen: Dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök

Fotó: Unger Tamás

Intenzíven virágzik a parlagfű Baranyában a gyomnövény számára kedvező időjárási körülmények hatására, különösen ott, ahol nem, vagy nem megfelelő minőségben végezték el a mentesítést. A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a földhasználók a tarlóápolási munkákat végzik, valamint megkezdődtek a parlagfűvel erősen szennyezett napraforgótáblák vegyszeres állományszárítási munkái is, ami nagymértékben csökkentheti a légkörbe jutó pollen mennyiségét.

– A Baranya Megyei Kormányhivatal a külterületeken rendszeresen ellenőrzi, hogy megjelenik-e valahol nagy számban a parlagfű

– hangsúlyozták. A szakemberek nemcsak a földről, hanem a levegőből is figyelik a megye parlagfű-fertőzöttségét. A legutóbbi légi ellenőrzés során mintegy 160 ezer hektárnyi terültet vizsgáltak át és közel száz olyan pontot azonosítottak, ahol megjelent a gyomnövény. Már zajlik a napokban rögzített légi felvételek kiértékelése, és az érintett földrészletek felszíni bemérése.

A Kormányhivatal növényvédelmi hatósága az idei évben eddig 126 esetben indított hatósági eljárást azokkal szemben, akik nem teljesítették a gyomnövény irtásával kapcsolatos kötelezettségeiket. Ez a szám 30%-kal alacsonyabb a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, ami azt mutatja, hogy most nagyobb figyelmet fordítanak a baranyai földtulajdonosok a parlagfű-fertőzöttség megszüntetésére. Akik mégis elmulasztják az ezzel kapcsolatos feladataikat, azoknak a jog szerint növényvédelmi bírságot kell fizetniük. Augusztus végéig több mint 1 millió forint összegű bírságot szabott ki a hatóság, és 44 esetben rendelt el közérdekű védekezést.

Napközben az ablakok legyenek csukva

A parlagfű pollenszórása túljutott a tetőzésén augusztus utolsó napjaiban, virágporának koncentrációja azonban hétvégén a felmelegedés és a déli szél hatására több helyen ismét elérte a nagyon magas szintet, illetve helyenként extrém magas koncentráció is előfordulhat a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyzetképe szerint. Az allergiásoknál mindez heves tünetek jelentkezését okozhatja. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy az érintettek, ha tehetik, kerüljék el az általuk ismert, parlagfűvel borított területeket (pl. gyomos napraforgósok, út menti gyomos szegélyek stb.). Kerüljék a dohányzást, mert az fokozza az allergia tüneteit. Célszerű a szabadban töltött időt leredukálni, illetve a kint tartózkodást próbálják a hajnali és esti időszakokra időzíteni. Az allergiások jó, ha ilyenkor kerülik az aktív, magas légzésszámmal bíró szabadidős tevékenységeket. Inkább éjjel és hajnalban szellőztessék ki a lakást, napközben pedig tartsák zárva az ablakokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!