Alsómocsolád

2020.09.14. 18:31

Közösen terveztek a falu jövőjéért

Lakossági fórumra invitálják a falu közösségének aktív tagjait és minden érdeklődőt tizenhatodikán, szerdán 17 órától a Faluház aulájában, a rendezvényen a Jövőt helyben! közösségi tervezés program eddigi eredményeit ismerhetik meg a résztvevők.

Zs. K.

Az alsómocsoládiak a község jövőjének tervezését még januárban kezdték el, amikor is a település valamennyi lakóját – köztük civil szervezeteket és vállalkozókat is – egy közös gondolkodásra invitálták. Varga Péter fejlesztő vezetésével megkezdődött a műhelymunka, melynek célja a falu következő éveinek megtervezése és a település hosszú távú, 10–15 éves stratégiájának megalapozása volt.

A továbblépés a 12 területből közösen összeállított munkacsoportokban történt, a munkacsoportok műhelymunkák keretében azonosították az adott területen szükséges teendőket és válaszoltak a mit? és ki? kérdésekre. A társadalom munkacsoport például célként fogalmazta meg a lakosságszám megőrzését, növelését, ezzel együtt az elvándorlás megállítását és a fiatalok helyben tartását, míg a működés munkacsoport az önkormányzat és intézményeinek működését, az infrastruktúra üzemeltetését, karbantartását, a meglévő értékekkel történő gazdálkodást tekintette át. Kiemelten kezelték a lakhatás kérdését, ebben az önkormányzat szerepét, valamint a környezet megóvását.

A tervezés célja az volt, hogy az itt élőknek közös látása legyen a település jövőjéről. Legyen lehetősége végiggondolni saját helyzetét, a közös jövőjüket, céljaikat és a célok elérését lehetővé tevő feladataikat. Az eddigi munkáról és eredményekről – a megvalósítás további lépéseinek megismerése érdekében – Varga Péter moderálásával számolnak be az aktív közösség tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!