hertelendi gondok

2020.09.14. 11:30

Ne vigyék el a vizet! – kérik a helyiek

Elegük van a Magyarhertelenden élők jó részének, hogy egy helyi vállalkozó szippantós autóval hordja el a vizet a közeli tóból, ami miatt a Kossuth Lajos utca terhelése is megnőtt.

B. M.

A faluban élők attól tartanak, hogy nemcsak az utakban, hanem a házakban is kár keletkezik a szállítás miatt, és a halakat is kiemelik azzal a vízzel, amelyet napjában többször is kiszivattyúznak az öt köbméteres szippantós autóval egy helyi mezőgazdasági vállalkozás számára. A helyiek közel nyolcvan aláírást gyűjtöttek össze, hogy a település jegyzője, vagy éppen a község polgármestere lépjen végre az ügyben.

A tavat évekkel ezelőtt hozták létre azért, hogy a lezúduló csapadékvizet felfogják, hogy az ne öntse el a falu házait.

Szeledi Katalin polgármester azt mondta, az önkormányzat tulajdonában lévő tó záportározó, csapadékvíz hasznosítására hivatott, és megállapodtak a vállalkozóval, hogy vételezhet vizet a tóból. Azt viszont üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy mennyit is fizet ezért a vállalkozó.

Az úttal kapcsolatos felvetésekre azt mondta, hogy megállapodtak vállalkozóval az út rendbetételéről is, de a cég úgy kapott korábban működési engedélyt, hogy nem kötelezték elkerülő építésére, a falunak pedig erre nincs pénze.

Hozzátette: a kérdések tisztázására a vízügyi igazgatóság és közútkezelő szakembereivel szeretne szeptemberben falugyűlést tartani, hogy mindenki kifejthesse álláspontját.

Van még egy másik tó Barátúrnál is

A Magyarhertelendhez tartozó településrészen, Barátúron tavaly adták át a másik, a korábbinál jóval nagyobb új záportározót, amely a Baranya-csatorna vizét fogja meg szükség esetén. A 28 hektáros tó megépítésének elsődleges célja a tavaszi árvízveszély csökkentése a víz visszatartásával, illetve az érkező vízhozam csökkentésével. Mint emlékezetes, 2010-ben a környéken komoly pusztítást végzett az áradás, a megáradt Baranya-csatorna Sásdon házakat, telkeket is elöntött, többtucatnyi embert ki kellett költöztetni az otthonából. A barátúri tározó árvíz esetén akár 53,5 hektáros kiterjedésre is képes lesz.

(Képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!