forgalmirend-változás

2020.10.06. 20:00

Dudahangtól zeng a kereszteződés a hatos úton

A hét elején megváltozott a forgalmi rend Pécsen, a 6-os főút és a Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében.

T.V.

Fotó: Laufer László

A 6-os útról (Uránváros felől) már nem lehet balra, a Bajcsy-Zsilinszky utcára kanyarodni, valamint a főút jobb szélső sávjából már nem lehet egyenesen továbbhaladni, csak jobbra kanyarodni. A helyzetet tovább rontja, hogy a jobb szélső sáv mellett telezöldet mutat a jelzőlámpa, ez is megtévesztő lehet sokaknak. Olvasóink hívták fel szerkesztőségünk figyelmét erre, mint mondták nagy a fejetlenség, sokan a régi rend szerint közlekednek mintegy megszokásból, és nem tartják be az új szabályokat. Sokak szerint a kereszteződés időzített bomba, csak a szerencsén múlott, hogy eddig még nem történt itt baleset.

A területre mi is ellátogatunk, alig voltunk ott egy perce, máris láttunk szabálytalankodókat. Szinte minden zöld jelzésnél hibázott valaki, és a régi rend szerint közlekedett. Erre természetesen dudálva reagált a többi járművezető. A helyszínen egy férfitől, aki reggel óta figyelemmel követi a helyzetet azt is megtudtuk, hogy esetenként még a rendőr – és az oktatóautó is elhibázza a besorolást. Mint mondta, a legtöbb szabálytalanság reggel 8 és 9 között történik, amikor a kamionok beállnak. Ilyenkor csak dudaszó és fékcsikorgás hallatszik.

Kérdésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt válaszolta, hogy a megváltozott rend egy önkormányzati projekthez kapcsolódik. Ezt közleményben erősítette meg a városháza is, a belváros közlekedését érintő projekt több lépcsőben valósul meg, arra szólítanak, hogy ne rutinból közlekedjünk ezeken az utcákon.

 

Bár a változások mindegyike a KRESZ-nek megfelelően ki van, illetve ki lesz táblázva és felfestve, röviden összefoglaljuk, hogy miként alakul át a terület forgalma a következő napokban.

Jókai utca – Nagy Lajos király útja kereszteződésben a balra kanyarodás lehetőségének biztosítása

A Jókai utcai csomópont forgalmi rendje megváltozik: Uránváros irányából érkező forgalom számára ismételten biztosított lesz a balra kanyarodás a Jókai utca irányába, emiatt a burkolati jeleket átfestik, illetve változni fog a jelzőlámpa programozása.

Centrum parkoló – Nagy Lajos király útja felőli útcsatlakozásában új közlekedési rend

Megváltozik a forgalmi rend a Centrum parkoló déli oldali útcsatlakozásában az alábbiak szerint: megmarad az Árkád irányából érkezőknek a behajtás lehetősége, valamint Uránváros irányába a kihajtás lehetősége, azonban az Uránváros irányából érkező forgalom számára is biztosított lesz a balra kanyarodás lehetősége a Centrum parkoló bejáratához. A változások miatt burkolati jelek átfestésére kerül sor.

Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Nagy Lajos király útja csomópont keresztezése kerékpáros nyomokkal

A Bajcsy-Zsilinszky utca – Nagy Lajos király útja csomópontban az észak–déli tengely mentén kerékpáros csomóponti átvezetés burkolati jeleit festik fel, továbbá módosul a jelzőlámpa programja.

Új jobbra kanyarodó sáv a Bajcsy-Zsilinszky utca – Ipar utca csomópontban

A Bajcsy-Zsilinszky utca – Nagy Lajos király útja kereszteződésben Uránváros irányából megszűnik a balra kanyarodás lehetősége. A Nagy Lajos király útján a két egyenes irány mellett új jobbra kanyarodó sáv kerül kialakításra. A beavatkozás miatt a teljes csomópontban átfestésre kerülnek a burkolati jelek.

Új buszsáv létesül a Bajcsy-Zsilinszky utca – Ipar utca csomópontban

A Bajcsy-Zsilinszky utca Nagy Lajos király útjától délre található szakaszán a Vásárcsarnok irányából érkező járművek kizárólag jobbra kanyarodhatnak. Egyenesen, illetve balra a buszok új buszsávon haladhatnak tovább, ahol a kerékpárosok a buszsávon kijelölve kerülnek átvezetésre a Belváros irányába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!