nagy tisztelet övezi őket

2020.10.27. 20:00

Tizenöt baranyai polgármester harminc éve áll már települése élén

Idén 30 éves az önkormányzatiság Magyarországon, ennek tiszteletére a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) jubileumi könyvet adott ki A magyar önkormányzatok 30 éve – Tanulmányok, adatok, tények a helyi önkormányzatok három évtizedéből címmel.

T. V.

Ebből kiderül, hogy Baranya megyében 15 olyan település is van, amelynek 30 éve ugyanaz a polgármestere. Név szerint: Alsómocsoládnak Dicső László, Bicsérdnek Vér József, Bodának Kovács Győző, Bólynak Hárs József, Görcsönydobokának Troszt József, Gyódnak Schmidt Ferenc József, Hegyszentmártonnak Jakab Gézáné, Hetvehelynek Wágner Antal, Illocskának Juhos József (ő sajnos másfél hónappal ezelőtt elhunyt, posztjára december 6-ra írtak ki időközi polgármester-választást), Kisasszonyfának Bite Gyula, Lánycsóknak Hadra József János, Nagypallnak Grátz Erika, Sámodnak Bónis Imre János, Szűrnek Kropp Károly, Kisdérnek pedig dr. Ács Imre. Közülük többen független jelöltként lettek polgármesterek, s társadalmi megbízatásban látják el a pozíciót.

Jó néhány polgármester a TÖOSZ megkeresésére vállalta, hogy bemutatja települését a kiadványban. A Kovács Győző vezette Bodán például 1990-től megvalósult többek között a víz-, gáz-, szenny­vízhálózat kiépítése, a belterületi utak szilárd burkolattal lettek ellátva, megépült a Teleház, műfüves labdarúgópálya, játszótér, virágszobor park, horgásztó szabadidőparkkal, felújították a polgármesteri hivatal-faluház-orvosi rendelőt is.

Vér József (képünkön) kifejtette, hogy Bicsérden a 30 év alatt a választott képviselők és alpolgármesterek mind támogatták a munkáját, együttes erővel pályáztak, tettek meg minden tőlük telhetőt a településük fejlesztéséért. A 30 év legfontosabb eredményei és sikerei között kiemelte, hogy valamennyi intézményük épülete felújított, napelemmel ellátott, jól felszerelt. Megújult a háziorvosi rendelő és az óvoda, az önkormányzati konyhát és a tornatermet, ebédlőt 2 éve újították fel, útjaik jó állapotúak. Már 28. éve működik náluk a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep, legsikeresebb rendezvényük pedig a Burgonya Fesztivál.

Bóly infrastruktúrája, intézményi hálózata pedig Hárs József kezei alatt fejlődött. Létrehozták a Bólyi Ipari Parkot, a betelepült vállalkozások több mint 1200 embernek adnak munkát. Bóly kapcsán említésre méltó még egyebek mellett a geotermikus közműrendszer és az optikai hálózat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!