Laci atya

2020.11.27. 14:00

Csúszdát és ugrálóvárat bérelt a gyerekeknek az új pécsi püspök

November 18-án nevezte ki a geszterédi születésű Felföldi Lászlót pécsi püspökké Ferenc pápa. A település polgármesterét kértük meg, mutassa be a pécsieknek, ahogy ők nevezik: Laci atyát.

Zsigmond József

2020409 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Nagy csütörtöki szent mise. képen: Felföldi László plébános, püspöki helynök

Fotó: Pusztai Sándor

Több felekezet él együtt az 1816 lakosú községben. A legtöbben római katolikusnak vallják magukat, de görög katolikusok, reformátusok, szombatosok is vannak. Amint a helyi római katolikus pap megtudta a hírt, hogy a geszterédi születésű Felföldi László lett az új pécsi püspök, megkereste a görög katolikus és a református lelkészt, hogy ennek tiszteletére egyszerre szólaljanak meg a település harangjai.

– Eddig is büszkék voltunk Laci atyára, a faluban csak így hívják. Nagyszerű ember, csak jót lehet rá mondani. Tősgyökeres geszterédi, aki ha teheti, és a munkája engedi, hazalátogat – mesélt az új pécsi püspökről Szabó József polgármester.

Mint megtudtuk, a környező települések lakói Geszterédet „papgyárnak” nevezik. Nem meglepő, mert a község hat papot adott a római, a görög katolikus és a református egyháznak. Felföldi László, ahogy elkerült otthonról és a debreceni, majd a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébánosa lett, nem felejtette el szülőfaluját. Évente többször látogat haza vagy a Szent Anna-templom búcsújára, vagy falunapra. Volt olyan, mikor a gyerekek számára bérelt csúszdát, ugrálóvárat, így nem meglepő, hogy 2016-ban szülőfaluja díszpolgárává választották.

Külön üdvözölte szülőfaluja lakóit

Felföldi László, az új pécsi püspök ünnepi beiktatásán szívesen részt vennének a geszterédiek, ám mint a polgármester elmondta, a koronavírus-járvány miatt lehet, hogy erre nem kerülhet sor. De ha kicsit csitul a vírus, és lesz rá lehetőségük, ők biztosan eljönnek Laci atya beiktatására. Vagy külön autókkal érkeznek, vagy ha a hívők kérik, akkor az önkormányzat a két buszát felajánlja, hogy a geszterédiek is részt vehessenek az új pécsi püspök beavatásán.

– Mikor Debrecenben vagy Nyíregyházán szolgált, többször voltunk a karácsonyi éjféli miséjén. Amint meglátott minket a szószékről, külön köszöntött bennünket. Majd a mise végeztével megvendégelt minket meleg teával, süteménnyel, és egy jót beszélgettünk vele – emlékezett vissza a régen történtekre a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!