Koronavírus Baranyában

2020.11.10. 11:30

Interneten mutatkoznak be az iskolák a kicsiknek

A leendő elsősöknek az általános iskolák iskolanyitogató programokat szerveznek, hogy a kicsik megtudják, hogyan zajlik ott az élet.

Mészáros Rita

20200831 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Iskolanyitogató nap az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájában, Egerben.

Fotó: Dániel Berán

Rendszerint novemberben kezdődnek meg a megye általános iskoláiban az iskolanyitogató programok, ahova a leendő elsősöket várják az intézmények. A vírushelyzet miatt azonban ezeket a foglalkozásokat biztosan nem lehet úgy megoldani, mint általában, de minden iskola igyekszik kihasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

– Kivételesen sajnos nem tervezhetünk semmi olyan programot egyik általános iskolánkban sem, ahova bejöhetnek azok a családok, akik intézményünket szeretnék választani kisgyermekeik továbbtanulásához – mondta lapunknak Turi Katalin, a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója.

Ahogy az igazgató elmondta, az 1. sz. Gyakorló Általános Iskolában a hét végén elkészülhet, és a jövő héten a honlapon már látható is lesz az a rövid film, amelyen bemutatják iskolát és a leendő elsős tanítókat. Természetesen megjelentetik a fontos határidőket a jelentkezéssel, beíratásokkal kapcsolatban, és a legfontosabb információkat az óvodákba is eljuttatják, de iskolanyitogató foglalkozásokat egyelőre nem terveznek.

A Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola is hasonlóképpen készül az leendő első osztályosoknak. Készül egy online tájékoztató tanítói és osztályprofil szerinti bemutatkozással, illetve egy kisfilm is fel fog kerülni a honlapra és az intézmény Facebook-oldalára, az óvodákban pedig szórólapokat, plakátokat helyeznek ki. Ahogy megtudtuk, a hagyományos iskolanyitogatók elmaradnak, azonban ha a járványhelyzet változik, akkor átgondolják ezek megtartását.

A Cserepka Iskola is minden tanév elején összeállítja beiskolázási ütemtervét. Ahogy az intézmény lapunknak küldött közleményében írta, az érdeklődő szülők gyermekeikkel együtt megismerhetik az iskolát, a leendő tanítókat úgy, hogy közben kreatív, színes, érdekes programokon vehetnek részt. Igyekeznek személyes kapcsolatot kialakítani a szülőkkel, a beiskolázást érintő kérdéseik megválaszolásával támogatják őket az iskolaválasztásban.

– Az idei tanévben a járványhelyzetre való tekintettel online formában valósul meg minden beiskolázási projekt – közölte az intézmény. – Így van módunk betekintést nyújtani a beiskolázás menetéről, az iskola profiljáról, pedagógiai szemléletéről, sportkoncepciójáról, és a magyar–angol két tanítási nyelvű képzéséről. A virtuális iskolabemutatás mellett a leendő elsősök részt vehetnek online, kimondottan nekik meghirdetett versenyeinken.

Ahogy írták, az online tér remek platformnak bizonyult a szülők tájékoztatására, hiszen egy időben többen is jelen tudnak lenni és bátran kérdezhetnek, viszont tényként tapasztalták, mennyire hiányzik a személyes jelenlét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!