Drávasztára-Mohács

2020.11.26. 14:21

Különleges halakat telepítettek Baranyában

Őshonos halfajt, paducot telepített az elmúlt napokban a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége két folyóba, a Dunába és a Drávába. A paduc a pontyfélék családjába tartozó kifejezetten folyóvízi, őshonos hal hazánkban, amely az áramló, oxigéndús vizet kedveli.

Zs. J.

– A paduc megnyúlt, alacsony testű, oldalról lapított hal, feje aránylag kicsi, de orra hosszú, a szája elé nyúlik. Pikkelyei elég kicsik, az idősebbek alsó úszói piroslóak – írta az egyesület. – Aránylag hamar, két-négyéves korban válik ivaréretté, ívása április-májusban zajlik a folyók sodrottabb szakaszain. Fajlagos tilalmi ideje április 15-től május 31-ig tart, legkisebb kifogható mérete legalább 20 centiméter.

A paduc rendszerint a folyófenék közelében tartózkodik. Táplálékát kezdetben planktonikus állatok, később egyre inkább a víz alatti köveken és tárgyakon kialakuló élőbevonat alkotja, amelynek legnagyobb részét különböző algák teszik ki. A most kihelyezett paducok nyolc-tíz centiméter átlagos nagyságúak. A Drávába ötezer, míg a Dunába tizenötezer darabot telepítettek. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségnek céljai között szerepel, hogy a két folyóba őshonos halakat telepítsen, amihez a mostani alkalom hozzájárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!