várható volt

2020.11.17. 20:00

Több busz közlekedik, de kevesebb az utas Pécsen

Az életbe lépett rendkívüli jogrend miatt hozott kormányrendeletnek megfelelően a Tüke Busz sűrítette a buszjáratokat Pécsen, miután a Baranya megyei kormányhivatal jóváhagyta az erre vonatkozó tervet. Ahogy az várható volt – részben az ingyenes parkolás bevezetése miatt – csökkent a tömegközlekedést igénybe vevő utasok száma. Mint a szolgáltatótól megtudtuk, a járatsűrítés nem okoz komolyabb többletköltséget a cég számára.

HLB

A Tüke Busz egy hónapja utasszámláló okoskamerák révén gyűjt adatokat a pécsi járatok kihasználtságáról. A társaság ez alapján készítette el járatsűrítési tervét, amelynek értelmében az uránvárosi autóbusz-pályaudvarról egyes járatok esetében további rásegítő járatok közlekednek – főleg a 2-es és 4-es járatok vonalán – az utasforgalom függvényében. (Az egyik vonalon már egy ideje több busz jár, és fenntartják az egyes nagyobb foglalkoztató cégek felé korábban már bevezetett járatsűrítést is.)

Gertsné Molnár Tünde, a társaság marketingvezetője érdeklődésünkre közölte, hogy a gyakoribb járatindítással járó pluszköltség nem számottevő, mértéke attól függ, hogy adott vonalon rásegítő autóbuszokat milyen gyakorisággal kell indítani.

Mint megtudtuk, a Tüke Busz (egyelőre) nem tervez további járatsűrítést.

– Az utasszámok alapján a jelenleg érvényben lévő őszi menetrendhez képest az utazási igényekre is figyelemmel nem indokolt további járatbővítést tartalmazó menetrendet bevezetni – tudatta a vezető, aki kérdésünkre elárulta, hogy – előzetes várakozásuknak megfelelően – a járatok kihasználtságának csökkenését tapasztalják.

A kevesebb utas részben összefügg a kormány által az egész országban elrendelt ingyenes parkolás bevezetésével.

– Azt láthatjuk, hogy az ingyenes parkolás bevezetésével megnövekedett a városban az autósforgalom, többek között ennek hatására – más megyei jogú városokhoz hasonlóan – Pécsen is csökkent az autóbusszal utazók száma – fogalmazott a szakember, aki hozzátette, hogy a társaság az utasforgalom függvényében fogja módosítani menetrendjét, ha az szükségessé válik.

A lényeg, hogy egyelőre este nyolc óra után is változatlan a menetrend, azok a munkavállalók, akik este 8 óra után indulnak otthonukba a munkahelyükről, vagy munkájuk este 8 óra után kezdődik, a Tüke Busz járataival továbbra is a megszokott menetrend szerint utazhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!