Párválasztás

2020.12.22. 11:30

A technoszexuális űrkorban is ősemberként szexelünk?

Paleo szex – kőkorszaki randi a technoszexuális űrkorban címmel jelent meg karácsonyra dr. Meskó Norbert ismeretterjesztő könyve.

Mészáros B. Endre

– Szexuálpszichológus?

– Szó sincs róla. Nem a szexuális zavarokkal foglalkozom, hanem az ember szexuális és párkapcsolati működésének mélystruktúrájával.

– Miről szóltak eddigi könyvei?

– A szépség eredete című azt mutatta be, hogy a szexuális vonzerő iránti veleszületett fogékonyságunk hogyan segítette fajunk túlélését és szaporodását a történelem előtti időktől napjainkig. A Szex és lélek című a párkapcsolati működés pszichológiai elméleteit és kutatási tapasztalatait összegzi.

– Milyen a Paleo szex – Kőkorszaki randi?

– Az alcím arra utal, hogy a mai randipartner-választás szempontjai alapvetően nem különböznek másfél millió évvel ezelőtti őseink párválasztási szempontjaitól. Szexuális késztetésünk ma is olyan, mint az őskorban. A felszíni eltérések mellett a mélyben a kihívások nem változtak. Ha hosszú távra keresünk partnert, az őszinteség, együttműködés és önzetlenség, ha rövid távra, akkor a szexuális nyitottság és az egészség jelzései fontosak.

– Mitől izgalmas ez a könyv a nagyközönségnek?

– Válaszként fejezetcímeket mondok: Mire vágynak a nők és mire a férfiak? Miért szebbek a nők a férfiaknál? Miért lépnek félre az emberek? Mindenki másképp szexel? Miért fontosabb a család mindennél?

– Nézzünk ebből egyet: Miért lépnek félre az emberek?

– A férfiak általában kalandot keresnek és nem a szépség, hanem szexuális elérhetőség a fontos. A nők általában partnerüknél vonzóbb és/vagy gazdagabb férfiakat választanak.

– Hogy születik egy ilyen könyv, barlangrajzok, leírások alapján?

– A saját kutatásimhoz rengeteg szakcikket olvastam és a legérdekesebbeket egy online blogon publikáltam, amelynek több mint 750 ezer olvasója volt. Ebből lett a könyv.

– Megvan már a következő?

– A blog megy tovább, a szexualitás motivációról szóló következő kötet tavaszra készül el. A címe legyen meglepetés.

Tíz évig Szekszárdon tanított

Dr. Meskó Norbert 1968-ban született Pécsett. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett 1986-ban, majd elvégezte a Kaposvári Tanítóképzőt és Esztergomban művelődésszervező szakon is diplomát szerzett. 2002-ben lett a Pécsi Tudományegyetemen pszichológus, 2007-ben doktorált. A PTE szekszárdi karán oktatott 2007–2016 között, most egyetemi docens és a PTE BTK Pszichológiai Intézetében oktat, valamint az egyetem evolúciós pszichológiai kutatócsoportjában dolgozik. Felesége, Brigitta jogász, három gyermekük van: Boróka 14, Sarolta 11, Boldizsár 5 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában