Zöldváras

2020.12.07. 14:00

A tervek szerint halad a munka a várkertben

Új szakaszához érkezett a várkert és környezetének fejlesztésére irányuló zöldváros projekt Siklóson. A várfal melletti parkolóhelyek kialakításával már szinte el is készültek a kivitelezők.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Zöldváras zöldváros projekt keretében a kivitelezési munkálatok július végén kezdődtek meg, és a szakemberek az ütemterv szerint haladnak az építkezéssel. A beruházás részeként több mint 60 férőhelyes parkoló épül az északi várfal tövében, köztük e-autók töltésére szolgáló állomás is létesül. A várfalon új átjárót nyitnak a parkoló és belváros gyorsabb elérése érdekében, a várkertben pedig akadálymentesített járdát építenek és e célból átépítik a várkert és a vár bejáratához vezető lépcsősort is.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a vár falszerkezete miatt az eredeti elképzelésekhez képest egy másik szakaszon kell az átjárót megnyitni, ehhez most műszaki módosításra van szükség. Bíznak benne, hogy a módosított terveket jóváhagyja a közreműködő szervezet és a beruházás a tervezett határidőre, jövő év második felére teljesen elkészülhet.

A Batthyány Kázmér utca felőli bejáratnál egy többfunkciós szolgáltató létesítmény épül a parkot felkereső látogatók kiszolgálására, de a rendezvényeken fellépő előadók öltözői is itt kapnak helyet. Emellett a várkertben több mint 300 négyzetméternyi területen játszótér épül, valamint kiépítik a kulturális programok megrendezésére alkalmas szabadtéri színpad infrastruktúráját. Mindezeken kívül megújul a várkert közvilágítása, és biztonságikamera-rendszert is telepítenek a területre. A régóta várt projektben a zöldfelületek megújítására is sor kerül a növényállomány frissítésével, ápolásával.

Új közösségi színtérrel gazdagodik a város

Mint arról korábban már beszámoltunk, a siklósi önkormányzat Zöldváras zöldváros elnevezésű projektjére 350 millió forint pályázati támogatást nyert a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ennek részeként újul meg a siklósi vár környéke, beleértve a zöldterületeket is. A fejlesztéssel Siklós belvárosa új közösségi színtérrel gazdagodik.

A pályázat megvalósításában a siklósi önkormányzat mellett konzorciumi partnerként részt vesz a Baranya Megyei Önkormányzat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!