Lapunk is segít idén ebben

2020.12.08. 11:30

Áram- vagy vízfeltöltéssel, játékkal, ruhával is tudunk jótékonykodni

Sokan nem tudják, hogy a pénzen, játékon, ruhán kívül mi lenne a leghasznosabb adomány egy rászoruló család számára.

T. V.

Fotó: Máthé Daniella

Az adventi időszakban megnő az adakozási kedv. Sokan gondolják úgy, hogy a kinőtt ruhákat, megunt játékokat nem kidobják vagy a családban adják tovább, hanem adományként juttatják el a rászorulókhoz egy karitatív szervezeten keresztül.

Idén lapunk, a Dunántúli napló a Baptista Szeretetszolgálattal partnerségben kapcsolódik a jótékony hagyományhoz, a felajánlásokat így szerkesztőségünk is fogadja.

A pécsi Mosolymanó Egyesület elnöke, Vörösné Deák Andrea tapasztalatai alapján a hátrányos helyzetű családok gyermekei is – a legtöbb gyermekhez hasonlóan – az új játékoknak örülnek a legjobban.

– Azt javaslom, hogy ha valaki a cipősdoboz-akciót választja adományozási formaként, akkor a dobozban legyen valami új is. A gyermekek számára ugyanis az is az élmény részét képezi, hogy ők bontják ki először azt a bizonyos játékot – fogalmazott az elnök.

Vörösné Deák Andrea elmondta, hogy az egyesület munkatársai igyekeznek inkább a szülő számára átadni a gyerekeknek szánt ajándékot.

– Azért, hogy utána a szülő tudja majd a fa alá csempészni az ajándékot. Ugyanis teljesen más az üzenete annak, ha a rászoruló gyermek többedmagával egy szociális szervezettől kap karácsonyi ajándékot, mint hogyha szenteste a karácsonyfa alatt találja meg azt a csomagot. Ráadásul így kerül is valami a fa alá, ha egyáltalán van fa.

– Az Adj Meleget, Fényt, Ételt, Tudást Karácsonyra! elnevezésű kampányunk keretében felhívjuk az adakozók figyelmét, hogy a rászoruló családoknak például áram- vagy vízfeltöltéssel – az előrefizetős fogyasztásmérős rendszereknél – vagy esetleg tűzifával is lehet segíteni. Az ilyenfajta segítségnek hála a karácsonyi ünnepkör napjait nem sötétségben, hidegben kell tölteniük – mondta Vörösné Deák Andrea.

A Mosolymanónál az Adventi családok elnevezésű akció is fut, ennek értelmében több mint harminc család rövid története olvasható el a Mosolymanó Jótékonysági Központ közösségi oldalán. A Baranyai Mosolymanó oldalra pedig azok a családok írhatnak, akik nincsenek az egyesületnél regisztrálva. Számukra is szeretnének valamilyen karácsonyi akciót hirdetni. Emellett összesen 90 család két nagy cég segítségével már biztosan karácsonyi ajándékhoz jut.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!