Csak hang legyen és fény

2020.12.21. 14:00

Csodás hangokban utazik Baranyai Zoltán

A szimfonikus zenekart alapító Lickl Györgyről elnevezett díjat idén többek között Baranyai Zoltán, a Kodály Központ hangtárának vezetője is megkapta, aki a házban zajló komolyzenei és pop-rock-jazz koncertek állandó archíválója.

Mészáros B. Endre

– Miként lesz az ember a hangok szerelmese?

– Két kiemelkedő koncert­élmény terelt a gitárjáték és a hangmérnöki munka felé. A Kraftwerk együttes 1981-ben játszott a Népstadionban, és nem is a zenéjük, inkább az elhozott show fogott meg a hologramos kivetítésekkel. Gitárt pedig azért vettem a kezembe, mert nagy hatással volt rám a Led Zeppelintől A dal ugyanaz marad koncertfilm. Rádöbbentett, hogy rockot is lehet igen magas szinten, sztárallűrök nélkül, elhivatott zenészként művelni.

– Játszik még?

– A hangstúdióban és otthon is van egy-egy gitárom, s hetente kétszer öt percre előveszem őket, majd megállapítom: ha nagyon kellene használni, azért még menne, de már inkább a fiataloké a terep.

– Kezdettől a Kodály Központ hangtárának vezetője. Hány zenei eseményt rögzítettek itt az eltelt tíz esztendőben?

– A koncertektől a konferenciákig minden rendezvény hanganyagát archiváljuk, s több mint ezer ilyen egy-két órás hangfelvételünk van már.

– Milyen célból?

– Vállalásunk szerint egy évig megőrzünk minden hanganyagot, eddig kérhetik ki, vehetik meg az előadóművészek a rögzítetteket. A művészeken túl más nemigen férhet hozzá, mert jogdíjas alkotásokról van szó. Remélem az utókor majd értékeli, amit itt talál.

– Klubjelleggel sem lehet a felvételekre rászervezni zenehallgatásokat?

– Voltak ilyen kezdeményezések, de valamiért elhalt mind.

– Mi volt eddig a csúcsesemény hangmérnökként és zenészként?

– Talán a Pat Metheny koncertet emelném ki és azt a hihetetlen precizitást, ami a világhírességeket jellemzi, mert Al Di Meola és társai a hónapokkal előre lefoglalt próbaidőpontokra is percre pontosan érkeznek.

– Melyik zenei műfajhoz passzol legjobban a nagyterem?

– Minden olyan muzsikához, amely akusztikus hangszereket használ. Nyilván nem véletlen az sem, hogy közel száz lemezfelvétel készült már nálunk.

Rádiót alapított és hangstúdiója volt

Baranyai Zoltán 1965-ben született Pécsett. Az 500-as Szakképző Iskolában villamos-járműszerelőnek tanult, a MÁV-nál kezdett el dolgozni. Féltucat ismert baranyai rockzenekarban játszott – a Donorral országos Pop-Rock Fesztivált nyert, alapítója volt a Codának, a Klánban együtt zenélt Mokos Tiborral, gitározott a Pépben és az AzonKívülben is. Hangstúdiót épített, a Dráva Rádió alapító-tulajdonosa volt, a Pécs TV hangtechnikusaként tevékenykedett, a Kodály Központnak 10 éve a hangtárvezetője. Sára (26) lánya krupié, Péter fia (21) a magyar amerikaifoci válogatott tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!