körút

2020.12.21. 20:00

Hajléktalanok költöztek a rég elhagyott pécsi laktanyákba

Kevés ember gondolná, hogy pár méterre a lakásától hajléktalanok laknak elhagyatott épületekben, telken, kertben, laktanyában, embertelen körülmények között.

Zsigmond József

A krízisidőszakban – ahogy beköszönt a hidegebb időjárás – úgynevezett teajáratot indít a Támasz Alapítvány. Két munkatársukkal, Ferenccel és Andrással jártuk be Pécs elhagyatott részeit, ahová hajléktalanok élnek. Meleg teát, pokrócot, gyertyát és egy-két jó szót vittünk.

– Havonta frissítjük az útvonaltervünket, 60–65 olyan helyszínt tartunk számon, ahol több mint száz hajléktalan él. Ők nem jönnek be a menhelyre, maradnak az utcán – mesélik.

A keleti városrészben kezdtünk, egy félkész állapotú épületnél álltunk meg, ahová egy 40 év körüli pár, Szilvi és Tamás költözött be tavaly. Mindketten állami gondozottak voltak, amint onnan kikerültek, elnyelte őket az utca. Szilvi prostituált lett, Tamás drogot terjesztett. Egy idő után ők is szerhasználók lettek. Nagyon mélyre csúsztak, de aztán felcsillant a remény. Tavasztól elkezdtek dolgozni, mesélte Ferenc, míg beléptünk az üresen álló épületbe.

– A Támasztól jöttünk – mondták hangosan, zseblámpával a kezükben. Válasz nem jött. – Nincsenek itthon. Mennyire furán hangzik most ez a szó, otthon.

Elővettek négy műanyag poharat, megtöltötték meleg teával, amit a bejáratuk előtt hagytak. Két pokrócot és gyertyát is letettek a földre.

A következő állomás az egyik kertvárosi híd. Évek óta a felüljáró pillérei alatt lakik Ferenc, aki több mint 30 éve él az utcán. Látta a PMFC-meccset? – kérdezték a támaszosok.

– Persze, ha belőjük a helyzeteinket, néggyel nyertünk volna – válaszolta a 66 éves férfi, aki Erdélyből érkezett. Mint megtudtam, egy háznál dolgozik, cserébe egy kis pénzt, italt, meleg ételt kap, este meg visszatér a híd alá és bebújik a hálózsákjába. Tőlünk most meleg teát kért, pokrócra nem tartott igényt, mert ha jön a hideg, akkor felhúzza a cipzárt a hálózsákján. Nem akar a szállóra menni, de lehet, hogy most benéz, mert a nyugdíjpapírjait kell elintéznie. Ígérte, akkor lefürdik, mert már két hónapja nem tisztálkodott.

Újra autóba ültünk, az úti cél a volt Áper-laktanya és a Bajcsy-laktanya. A két elhagyatott épületbe pár éve költöztek be a hajléktalanok. Az Áperben ketten voltak, egyik a volt őrszobában, a másik a fogdában szállásolta el magát, míg a Bajcsy-laktanyában heten laknak most.

Sátrat is építettek már maguknak

A közös őrjárat során az is kiderült, hogy több mint tizenhét család lakik a Lőtér kiskertjeinek elhagyatott bódéiban, viskóiban. Egy érdekes asszonyról is mesélt Ferenc és András, aki fiával és menyével költözött ide. Sátrat építettek maguknak, különböző rongyból, deszkákból. Az asszony életében sose ült autóban, mindenhová gyalog járt. Először a támaszosok kocsijában utazott, amikor kivizsgálásra vitték a kórházba. Azt is megtudtuk, nincs olyan városrész, ahol ne laknának hajléktalanok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!