Többször is gondoljuk át!

2020.12.18. 17:30

Igen felelős döntés, ha állatot ajándékozunk

Karácsony környékén minden évben felmerül, jó ötlet-e állatot ajándékozni. Idén különösen aktuális a kérdés, hiszen a bezártság miatt érzett magányt sokan egy házi kedvenccel szeretnék enyhíteni.

Mészáros Rita

Az ünnepek közeledtével mindenki a tökéletes karácsonyi ajándékot keresi, és sokan úgy gondolják, hogy egy háziállat lehetne a megfelelő meglepetés. Az örökbefogadás jó dolog, de csak akkor, ha előtte alaposan átgondoltuk a döntést.

Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke is azt hangsúlyozta, hogy nem létezik karácsonyi kutya, tehát ne ajándékozzunk állatot, hanem felelősségteljesen válasszuk ki. Figyelembe kell venni, hogy ha kutyát vagy macskát fogadunk örökbe, akkor az nem pár napra szól, amíg tart az ünnep, hanem 10–15 évre. Az elnök azt is hozzátette, hogy ne meglepetés legyen az állat, tehát az ajándékozott tudjon róla, és az örökbefogadás előtt találkozzon vele, hiszen csak így derül ki, hogy tényleg összeillenek-e.

A járványhelyzet miatt talán még nagyobb a hajlandóság egy házi kedvenc befogadására. Sokan küzdenek az egyedülléttel, hiszen otthon kell maradniuk, ezen pedig egy állat sokat segíthet.

Farkas Tamásék a pécs-somogyi menhelyen is azt tapasztalják, többen fogadnak örökbe macskát vagy kutyát, hogy legyen társaságunk. Ez a döntés sem csak egy rövid időszakra vonatkozik. Mielőtt magunkhoz veszünk egy állatot, tegyük fel a kérdést, hogy ha vissza kell mennünk a munkahelyre, akkor is gondoskodni tudunk-e majd a kis kedvencről.

Egyeztetni kell

A pécs-somogyi menhely is bezárta kapuit, kutyasétáltatásra és az állatotthon megtekintésére a helyzet javulásáig nincs mód. Az örökbefogadás természetesen lehetséges, sőt, az állatotthon további működése és az állatok szempontjából nagyon fontos, hogy minél többen gazdára találjanak. Örökbefogadási szándékkal telefonos időpont-egyeztetés után hétköznap délutánonként látogathatjuk a menhelyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!