Otthonteremtés

2020.12.07. 11:30

Kelendőek az építési telkek, a falvakban örülnek az új lakóknak

Újabb jó híreket kaptak a községi önkormányzatok és az ötezer fő alatti városok, a Magyar Falu Program keretében építési telkek kialakítására, valamint közművesítésére nyertek támogatást.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20200616 Ecseg Félidejéhez érkezett az a hároméves program, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásával folyik Ecsegen. A községben a szegénytelepen lakók életkörülményeinek javításán dolgoznak. A lakhatási feltételek javításához öt házat vásárolt az önkormányzat, egyet pedig építenek. Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

A falusi csok és a különböző családtámogatási programok egyre inkább elősegítik azt, hogy a gyermekes családok, fiatal párok falun képzeljék el a jövőjüket, és a kistelepüléseken alakítsák ki otthonaikat. A kormány az idén a Magyar Falu Program által az építési telkek kialakítását és közművesítését is támogatta, ezzel is elősegítve a családok helyben tartását és a kistelepülésekre költözésének ösztönzését.

Cserkúton a már korábban kialakított hat építési telek teljes közművesítését végzik el az elnyert több mint 13 millió forintból. Hegedűs Zsolt, a község polgármestere elmondta, három telket tulajdonképpen már el is adtak, fiatal párok, családok fognak építkezni, később pedig utat alakítanak ki itt, hogy az utcaszakasz teljesen készen legyen. A támogatás nagyon nagy segítség a településnek, ezért hálásak Hoppál Péter országgyűlési képviselő közreműködéséért is.

– Nagyon örülünk annak, hogy a családok ebben a kis faluban szeretnének otthont kialakítani. A település lélekszáma minimálisan növekszik, és azt tapasztaljuk, hogy a születésszámokat tekintve fiatalodik is a lakosság – mondta a községvezető.

Pellérden nyolc telket tudnak kialakítani a támogatásból, melyből 4-5 telekre már igénybejelentés is érkezett. Tajti Zoltán polgármester elmondta, a falu központjában sikerült egy területet felszabadítani erre, de emellett az Aranyosgadányi úton is alakítanak ki telkeket, mert gyakorlatilag az elmúlt két évben az összes elfogyott. Fiatal családok, párok költöztek a településre. Az Aranyosgadányi úton 10–30 telekszámban gondolkodnak, ám azt önerőből alakítják ki.

Birján és Boda is nyert támogatást a Magyar Falu Programban a beadott pályázatával. Kovács Győző, Boda polgármestere elmondta, a támogatásból három telket tudnak kialakítani, illetve közművesíteni, és már érdeklődők is vannak ezekre a területekre.

Jövőre is folytatódik a program

A Magyar Falu Program keretében a kis léptékű helyi fejlesztések támogatására az idén huszonkét pályázatot hirdetett meg a kormány.

A legutóbbi döntési listák szerint falusi kerékpárutak építésére, javítására országosan 120 település (Baranyából Pécsvárad, Villány és Kisdobsza) kapott támogatást, emellett a temetői infrastruktúra fejlesztésre 332 település, az egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastruktúra-fejlesztésére pedig 147 település nyert forrást. Az elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlása pályázatban 365 nyertes között mintegy 1,5 milliárd forintot, építési telek kialakítására, közművesítésre pedig 62 település között 700 millió forintot osztottak ki.

Gyopáros Alpár kormánybiztos még júliusban azt nyilatkozta, hogy a Magyar Falu Program keretösszege jövőre meghaladhatja a 250 milliárd forintot. A fejlesztésekkel az a cél, hogy a fiatalok, amikor arról döntenek, hogy falun vagy városban éljenek, ne életminőség, hanem életstílus között válasszanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!