környezettudatosság

2020.12.03. 13:06

Kökényi komposzt lesz a lehullott pécsi falevelekből

Megérkeztek az első fagyok, a fák hamar meg is szabadultak lombkoronájuktól. Éppen ezért az október közepén megkezdett lombgyűjtés most indult csak igazán be, a megyeszékhely több pontján is látni már az összehordott avarkupacokat.

M. R.

Egyik olvasónk azonban azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a környékükön múlt hét közepén végezte el ezt a munkát a városüzemeltetési cég, a levélkupacok azonban még kedden is ott voltak a járdák mentén. Nem értette, miért várnak ilyen sokat az elszállítással, így megkerestük a munkálatokért felelős Biokom Nkt.-t az ügyben.

A társaság válaszában azt írta, hogy a lombgyűjtési munkákban a város területén jelenleg mintegy száz fő vesz részt – saját és alvállalkozói dolgozók –, akik egyrészt a lomb összegyűjtésében, másrészt annak rakodásában, szállításában tevékenykednek. Ahogy fogalmaztak, igyekeznek úgy szervezni a munkákat, hogy a gyűjtést követően mihamarabb megtörténjen az elszállítás is, ami azt jelenti, hogy a kupacolást követő 2–3 napon belül törekednek mindent elszállítani. Minden városrészben párhuzamosan zajlik a gyűjtés, mindenhol tulajdonképpen tömbről tömbre, utcáról utcára haladva. A munkákat úgy ütemezik, hogy karácsonyig a kezelésükben lévő közterületeken legalább egyszer összegyűjtsék a lombot. Természetesen lesznek olyan területek, ahol többször is meg fognak jelenni, legfőképpen a platánnal borított tereken, utcákon.

Az összegyűjtött lomb 99 százaléka a kökényi hulladéklerakóba kerül, ahol komposzt készül belőle. Továbbra is alkalmazzák azonban azt a tavaly kísérletképpen alkalmazott módszert, miszerint egyes területeken nem gyűjtik össze, hanem fűnyírós technológiával felaprítják és kint tartják a lehullott lombot. Ez több szempontból is előnyös, egyrészt véd és takar a fagyok ellen, pótolja a tápanyagot, másrészt csökkenti a költségeket és szem előtt tartja a környezettudatosságot. Ezt a módszert olyan helyeken alkalmazzák, ahol nem zavarja az adott területet használókat, így többek között a Pákolitz utcai kiserdőnél, a Béke-parknál, vagy a Kanizsai Dorottya út melletti erdősávnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!