mikroegészség

2020.12.04. 17:30

Különleges növényeket árulnak a Búza téren

Őstermelők érkeznek a megye több részéről a pécsi Búza téri piacra minden szombat reggel. Több különlegességet kínálnak, többek között mikronövényeket.

Zs. J.

Egy középkorú férfi hozza a térre kicsi dobozokban a kis zöld növényeket. Rögtön feltűnik, mivel bicikli után kötött utánfutóban érkezik az áru.

– Két éve kezdtem el foglalkozni vele. Kezdetben pécsi éttermeknek szállítottam, de volt hosszúhetényi és villányi étterem is, akik házhoz jöttek érte – meséli Bogárdi János.

A fiatalember bölcsész végzettséggel indult neki az életnek, történelem-angol tanári szakon végzett. Az egyetem után könyvtárban helyezkedett el, ám a falak nyomni kezdték, bezártnak érezte magát. Kertészkedni kezdett, főállású egyéni vállalkozó lett, és mellette kiváltotta az őstermelői igazolványt is. Két kiskertet bérel a pécsi önkormányzattól, ám mivel nem voltak nagy sikerei kezdetben ezen a téren, egy új irányt választott. Az interneten ismerkedett meg a mikronövények termesztésével, s elkezdett ezekkel foglalkozni. Ma már egyre többen vásárolnak tőle.

– Szép jó napot. A napokban vásároltam mikronövényt öntől, nagyon finomak voltak. Zöldborsót, brokkolit, három színű retket vettem. Isteniek. Ollóval levágtam, majd bundás kenyérrel eszegettem – mondta például ottjártunkkor egy kutyát sétáltató fiatal nő, aki Bogárdi János pultja előtt állt meg.

Mint megtudtuk, nagyon sok mindenből lehet mikrozöldséget készíteni. Jánosnál jelenleg többek között borsó, brokkoli, rukkola, kel, retek, vörös káposzta, napraforgó, édes kömény, zamatos turbolya kapható.

Kis hely is elég

A mikronövények gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban. Kicsi helyen is lehet ter­meszteni őket, és mint megtudtuk, nem bonyolult a nevelésük. Magról vannak ültetve, elvetésük után párás környezetben kell lenniük, míg előbújnak. Akkor kerülnek ki a fényre, csak a folyadékot kell pótolni és várni, hogy nőjenek. A leggyorsabban a káposzta rokonságába tartozó növények nőnek. Ezek egyhetes növények, azaz egy hét után fogyaszthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!