Zajlanak az előkészületek

2020.12.22. 14:00

Zöld várossá fejlődhet jövőre Villány is

Több útszakasz is megújult idén Villányban a Magyar Közút Zrt. beruházásában, ez a folyamat jövőre sem áll le, további fejlesztések is várhatók a városban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20201202 Sopron Sopron, útfelújítás Virágvölgyi úton. Képen: aszfaltozás Fotó: Szalay Károly SZK Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

Harkányban tavaly készült el, Siklóson már folynak a munkálatok, Villányban pedig jövő év tavaszán kezdődhetnek meg a Zöld Város projekt kivitelezési munkálatai.

Mayer István, Villány polgármestere elmondta, jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik.

A városvezető ugyanakkor hozzátette, a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert 240 millió forinthoz pluszforrások is szükségesek lesznek további támogatás formájában, de emellett az önkormányzatnak is önerőt kell biztosítania a beruházás megvalósításához.

Az eredeti terveket a közelmúltban részben átdolgozták, így a projekt keretében a Rendezvénytér melletti játszótér teljes területét megújítják és szabadidőparkká alakítják. Az Eislinger téren kisgyermekes játszótér épül, az iskola környezetében ligetet alakítanak ki, mandula- és liliomfákat telepítenek, a Baross Gábor utca is más látképet fog mutatni, ide ugyanis szintén mandulafákat ültetnek, hogy a fasor tavasszal szép látványt nyújthasson majd a helyiek és a városba érkező vendégek számára. Ezen túlmenően a polgármesteri hivataltól a rendezvénytérig vezető részen megújul a Baross Gábor utca járdája is. A sporttelep egyik öltözőrészét kerékpárkölcsönzővé alakítják, a focipálya melletti kiserdőben pedig egy sétányt alakítanak ki.

Jövőre megújul az általános iskola

Hamarosan megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok a villányi általános iskolában, a napokban ugyanis a Mohácsi Tankerületi Központ megkötötte a szerződést a felújítást végző céggel. A fenntartó az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást az intézmény infrastrukturális fejlesztésére a hátránykompenzáció elősegítése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében. A pályázati támogatás 476 millió forint, melyből több mint százmillió forint többletforrást a kormány biztosított a projekthez. A pályázatnak köszönhetően új tornaterem épül, a B épület és az alsó tagozat régi szárnyát felújítják és egy természettudományos szaktantermet is kialakítanak.

Látható, érezhető változásokat hoznak

Több baranyai város pályázott és nyert el jelentős támogatást a Településfejlesztési Operatív Program „Zöld Város” projektjében arra, hogy megújítsa köztereit, parkjait, több szabadidős és sportolási lehetőséget teremtsen az ott élők számára.

A „Zöld Város” projekt célja olyan fejlesztések megvalósítása, melyek a településeket környezettudatosabbá, család- és klímabaráttá teszik, ezáltal növekedhet a zöldfelület, a fenntarthatóság és védik a természetet. A fejlesztések a megyében élő emberek életminőségének javítását célozzák meg, hiszen ezek a beruházások látható, érezhető változásokat generálnak, és biztosítják a szabadidő minőségi eltöltését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!