(kó)bor

2021.01.26. 14:00

A februárt elengedték, a márciusban bíznak

Bíznak a mielőbbi nyitásban azok a kisebb pincészetek is, amelyek főként a vendéglátással értékesítették boraikat. Vannak olyanok, akik elvitelre visznek azért palackokat, mások azért élik túl ezt az időszakot, mert nem ez a főállásuk, így más munkával sikerül bevételhez jutni.

Rajnai-Zsíros Krisztina

2020.11.13. Csetvei Krisztina borász, Csetvei pincészet. Mór. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert

A Covid–19 minden területen komoly nehézségeket okoz, így a borászokat is nehéz helyzetbe hozták a bezárások. Azoknak a nagyobb pincészeteknek is van visszaesés az értékesítésnél, amelyek palackjait egy nagyáruház polcairól is levehetjük, vagy rendelhetünk a webáruházaikból, de a kisebbek még nagyobb gondokkal küzdenek ebben az időszakban. A villánykövesdi és a villányi pincesor pincéit éppen azért szeretik a vendégek, mert autentikus környezetben, a borásszal való személyes találkozás mellett tudják elfogyasztani a borokat, jeles napokon, ünnepekkor, hosszabb hétvégéken a közeli hoteleket, vendégházakat mindig meg szokták tölteni a borkedvelők, és programként szívesen tesznek pincetúrákat is. A vendéglátó- és szálláshelyek most nem fogadhatnak vendéget, az elvitelre vásároló vendégek pedig csak néhány helyen csökkentik a borkészletet.

– Az eladás gyakorlatilag nulla, néha egy-egy régi kuncsaft betér, és elvitelre visz bort, de a készlet 80 százaléka eladásra vár – mondta a Na-Ti Pince alapítója, Nadrai Attila. Könnyebbség, hogy nem ez a főállása, így megélhetési gondja nincs, de a pincészetben most a bevételkiesés miatt nincs fejlesztés. A tavaly nyári forgalom behozta a tavaszi kiesést, és augusztustól októberig jóval több vendég volt, mint az előző években, ám a mostani, hónapok óta tartó bezárást már nem lehet behozni, lesznek megmaradó tételek a borokból.

A Blum Pince Borozó fő profilja a vendéglátás, a boraik 95 százalékát helyből értékesítik, így ők is megsínylik ezt az időszakot. Rejtély még előttük is, mennyit tudnak majd eladni a szezonban.

– Sokáig már nem bírjuk. A dolgozókat megtartottuk, bizakodva várjuk a nyitást – mondta Blum Beáta. Nyitás után a vendégház is fogad, s bár sokan jelezték, hogy amint tudnak, mennek hozzájuk, túl nagy foglalások még nincsenek.

Bíznak benne, hogy most is sok vendégük lesz a nyitás után

A Láng Pincészetnél is pozitívan látják a jövőt, nekik jó forgalmuk van az elviteles borokból, sok a visszajáró vendég, aki így is fogyasztja a finom nedűket. Ez persze nem olyan, mintha nyitva lennének minden hétvégén. Várják már ők is, hogy ennek az egésznek vége legyen – tudtuk meg tőlük. Nagyon bíznak benne, hogy márciusban nyithatnak, és azt remélik, olyan forgalmuk lesz, mint a tavalyi szezonban (a bezárások után). Akkor még a vendégházuk is telt házas volt, most viszont még foglalások tekintetében is csend van. A borkészlettel kapcsolatban elmondták, az előfordulhat, hogy vörösborból marad, de a rozéból például jellemzően minden évben elfogy a mennyiség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!