emlékezés

2021.01.07. 07:00

Elment Sólyom-Nagy Sándor, a legendás énekes

Rengeteg veszteséget hozott a 2020-as esztendő, s nekünk, baranyaiaknak igen fájdalmas eseménnyel zárult az év: elment örökre Kossuth-díjas operaénekesünk, a siklósi származású Sólyom-Nagy Sándor. A neves művész egyik utolsó interjúját lapunknak adta másfél évvel ezelőtt, amikor már hét éve letette a lantot, s továbbadta a stafétabotot fiának, a baritonénekes Máténak. Búcsúzóul ebből a beszélgetésből idézünk részleteket.

Mészáros B. Endre

Fotó: Csudai Sándor

– Mikor figyeltek fel a hangjára?

– Már a siklósi általános iskolában, mert volt egy Verdi-ária, amit akkoriban egészen jól elénekeltem. Aztán a város Táncsics Mihály Gimnáziumában elvitt a fiatalos hév a sportok felé, atletizáltam, játszottam a helyi kézilabdacsapatban. De mindent megváltoztatott, hogy azonnal felvettek a Zeneművészeti Főiskola ének szakára.

– Énekesi karrierjében mi jelentette a csúcspontot?

– A Magyar Állami Operaházban már főiskolás koromtól, 1962-től rendszeresen énekeltem, aztán társulati tag lettem, és így ment ez 44 éven át. Itt Lukács Miklós 13 évig tartó igazgatósága jelentette számomra a fénykort, évente öt-hat bariton főszereppel. Bejártam közben a világot, de a sok fellépés közül is kiemelném a Bayreuthi Ünnepi Játékokat, ahol 22 éven át 238 előadásban szerepeltem.

– Igaz, hogy a pódiumon túl a katedrán is sikeres volt?

– Negyedszázadon át tanítottam a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészetin, s diákjaim közül jó néhányan ma is szép karriert futnak. De pár éve, 2011-ben egészségügyi okokból – hatodjára műtötték a térdeimet, 2017-ben pedig szívinfarktusom volt – befejeztem az éneklést és a tanítást is.

– Hazajár még szülővárosába?

– Siklóst soha nem felejtettem, a szüleim is itt vannak eltemetve. De tartozom is a városnak, ahol 1999-ben díszpolgárrá választottak. Amikor elvetődöm ide, bejárom a vár környékét, s felkeresem a templomot, ahol ministráltam. Többször visszajöttem ide énekelni, és a Pécsi Nemzeti Színházban is volt egy emlékezetes időszakom, amikor a Bajazzókban szerepeltem.

– Elégedett az életével?

– Semmit sem csinálnék másként.

– Hol és hogyan él egy visszavonult operaénekes?

– A rengeteg fellépés mellett igen kevés időm jutott olvasásra, szóval pótolom az elmaradást. Továbbá Fruskát, a labradorunkat sétáltatom Budán a Sas-hegyen, a lakhelyünk körüli utcákban, és a kertünkben dolgozgatok.

Az Állami Operaházban töltött 45 évet

Sólyom-Nagy Sándor 1941-ben született Siklóson (a Sólyom előnevet 1972-ben vette föl). A Magyar Állami Operaház magánénekese volt 45 évig, 25 éven át tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Liszt Ferenc-díjas, Székely Mihály-emlékplakettes, Erzsébet-díjas, Érdemes Művész, Kiváló Művész, 1998-ban Kossuth-díjat kapott. 2005-től a Halhatatlanok Társulatának tagja, 2007-től a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Felesége Pogány Imola zongoraművésznő, ikerfiaik, Péter informatikus, Máté operaénekes (42), Fanni lányuk (32) színházi szervező, négy unokájuk is van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!