mesteremberek

2021.01.09. 15:30

Jelentős változásokat hoz még az idei esztendő is a szakmai oktatás menetében

A koronavírus-járvány sem tudta akadályozni a szakemberek képzését Baranyában, sőt a járvány­ügyi előírások betartásával a résztvevők mestervizsgát tettek december elején a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) szervezésében.

W. K.

Fotó: Laufer László

– A mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma magas rangját jelenti, és a mestervizsgáztatásnak komoly hagyományai vannak hazánkban. A tradíciók, valamint a kor követelményei is fontossá teszik ezt a fajta képzést, hiszen a hagyományokon túl egy szakma mestere a modern berendezések, technológiák ismeretét is elsajátítja – hangsúlyozza a PBKIK.

Augusztus végén a megújult mesterkövetelmények alapján két szakmában – autószerelő és karosszérialakatos – indított mesterképzéseket a kamara, összesen 21 fővel. A jelentkezők 180 órás szakmai, pedagógiai és vállalkozási ismeretek képzésen vettek részt. – A felkészítés három hónapon keresztül zajlott és magas színvonalon folyt nemcsak az elméleti, de a gyakorlati képzés is, az oktatóknak köszönhetően. A résztvevők teljes energiával kezdték meg a tanfolyamot, lelkesen sajátították el a szakterülethez kapcsolódó új tudnivalókat – közölte a kamara.

A mestervizsgák november végén, illetve december elején zajlottak le. A gyakorlati vizsgán a mesterjelölteknek több különböző feladatot kellett megoldaniuk. A gyakorlati feladatok után a számonkérés az írásbeli, majd a szóbeli megmérettetéssel folytatódott. A követelményeket Baranya megyében 19 fő teljesítette sikeresen, és kapta meg mesterlevelét.

Mint ismeretes, a szakképzésben jelentős változásokat vezettek be: az új szakképzési törvény alapján 2020. szeptember 1-től már nem indítható iskolai rendszerben OKJ szerinti képzés. Az új Szakmajegyzék alapján szervezett szakmai oktatás első szakaszában a tanulók általános ágazati ismereteket tanulnak technikumban vagy szakképző iskolában legalább egy tanulmányi félévig. Ágazati alapvizsga után folytatódik majd a képzésük külső gyakorlati képzőhelyeken, szakképzési munkaszerződéssel. Az első szakképzési munkaszerződések kötésére várhatóan 2021. februárjától lesz lehetőség a kapcsolódó iskolák helyi tantervének megfelelően.

Címkék#pbkik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!