Baranyai körkép

2021.01.28. 12:15

Majdnem hetven egyesület nyert támogatást

Megyénk 67 nemzetiségi egyesülete részesült pár százezer forint, illetve több millió forintos támogatásban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának köszönhetően.

Zs. K.

2020.02.08 Szekszárd, Szekszárdon a Babits Művelődési Központban a Szekszárdi Dienes Valéria Álltalános Iskola diákjainak 29. alkalommal tartottak svábbált. Műsorral az alsós, nemzetiségi és kéttannylevű osztályok diákok készültek Fotó: Makovics Kor

Fotó: Makovics Kornél

A kapott összegeket a szervezetek az éves működésükre fordíthatják. A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából meghirdetett pályázat a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán nemzetiségi civil szervezetek idei évi költségvetési támogatását szolgálja. A juttatások célja, hogy a civil szervezetek közösségteremtő, a közösség érdekében végzett tevékenységéhez hozzájáruljon a civil társadalom erősítése, a szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, szakmai programjaik támogatása révén.

A nyertesek között vannak 20 fős tagsággal, illetve több száz tagsággal rendelkező civil szervezetek is. Baranyában a legtöbb támogatást a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület kapta, az immár több mint 35 éve működő szervezet segíti a magyarországi német lakosságot anyanyelvének, kultúrájának, hagyományainak megőrzésében, ápolásában, fellendítésében, azonosságtudatának helyreállításában és elmélyítésében, nemzetiségi jogainak eredményes kibontakoztatásában.

Feladatuknak tekintik többek között a magyarországi németség igazi arculatának, történelmi, kulturális és gazdasági szerepének megmutatását, melynek érdekében hazai és külföldi szervezetekkel, egyesületekkel is együttműködnek. .

Fontos a szerepük

Az idén talán még fontosabb, hogy a civil szervezetek kihasználják a pályázati lehetőségeket, hiszen az önkormányzatok a járványügyi intézkedések miatt kevesebb bevétellel számolnak az idei évre. Várható, hogy több önkormányzat is csökkenteni fogja a civil szervezeteinek támogatását. A korlátozások enyhítésével, illetve a járvány elmúltával ugyanakkor nagyon fontos szerepet fognak betölteni a helyi nemzetiségi hagyományőrző programok a kis közösségek életében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!