hitélet

2021.01.27. 08:46

Még zárva tart a Lyceum templom

Mint arról korábban beszámoltunk a tavaly december 29-ei földrengés a Lyceum templomot sem kímélte, károkat okozott az épületben.

A földmozgást követően észlelték, hogy több helyen is lehullottak vakolatdarabok, beborítva az oltár és a padsorok környékét, és repedések is megjelentek a falon. A létesítményt ideiglenesen bezárták, bízva abban, hogy a károk felmérését követően, január 15-én újra kinyithatnak. Erre azonban nem kerülhetett sor: a szentmisék a Lyceum templomban előre nem meghatározható ideig szünetelnek, a templom zárva lesz, ez idő alatt az urnatemető sem látogatható – a Magyar Pálos Rend legfrissebb közleménye szerint.

Január 12-én szakértők – statikus, restaurátor, templomfestő – tartottak helyszíni szemlét, egy kosaras emelőszerkezet segítségével vizsgálták meg a szentélyhez közelebb eső résznél a boltív felületeit. Megállapították, hogy a vakolat több helyen elvált a boltozattól – jóllehet csak kisebb darabok hullottak le, vannak azonban nagyobb kiterjedésű károsodott felületek, amelyekről akár 20-25 kiló súlyú vakolat is lezuhanhat, ami életveszélyes. A templom egyéb részeit még vizsgálják – freskók, falfestmények is sérültek, az orgona faszerkezete egyelőre úgy tűnik, épségben maradt. A biztosító szakértője is járt már a helyszínen, a keletkezett kár nagyságrendjéről azonban egyelőre nincsenek információk. A helyreállítás műemléki szempontokat maximálisan figyelembe vevő, lehető legkíméletesebb technológiájának kidolgozásával is már elkezdtek foglalkozni a szakemberek, azt azonban nem lehet tudni, hogy mikor nyithat ki újra a Lyceum templom, amelynek közössége részére egyébként minden vasárnap 11 órakor szentmisét tartanak a Pálos templomban, a Hunyadi utcában.

A pálos atyák gyűjtést is indítottak a megrongálódott templom helyreállítására. – Akinek lehetősége van rá, az adományával segítheti a felújítás elindítását. Megteheti ezt a következő bankszámlaszámra való átutalással: OTP Bank 11731001-20108722. A megjegyzés sávban fel kell tüntetni, hogy „adomány, Lyceum”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!