PTE

2021.01.05. 17:05

Négymilliárdból épül science park Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem és a helyi gazdasági szereplők hatékonyabb együttműködését segíti a jövőben létrehozandó Tudományos és Innovációs Park. A projektre négymilliárd forint uniós támogatást nyertek el. A pályázat és a megvalósítás részleteivel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót kedden.

Az ünnepek előtt látott napvilágot a hír, miszerint a Pécsi Tudományegyetemen létrehozandó Tudományos és Innovációs Park négymilliárd forint támogatást nyert el. A kormányzati döntés elősegíti a PTE vállalkozási és gazdaságfejlesztési funkciójának megerősítését annak érdekében, hogy az intézmény képes legyen egy térségfejlesztő tudományegyetem szerepének betöltésére.

A kedden tartott sajtótájékoztatón Miseta Attila, a PTE rektora, Decsi István, a PTE kancellára, valamint Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese adott tájékoztatást a megvalósítás részleteiről. A rektor elmondta, fontos, hogy az egyetem egyre szorosabb, anyagi konzekvenciákkal is járó élő kapcsolatot alakítson ki a térség vállalataival – ezzel is javítva saját, valamint az intézményt körülvevő gazdasági-társadalmi környezet versenyképességét.

Ezen folyamat egyik első eredménye a Tudományos és Innovációs Park, amelynek létrehozásával a meglévő képzési és innovációs kapacitásra, klaszterszerveződésekre, a vállalati kapcsolati tőkére építenek.

Decsi István pedig úgy fogalmazott, hogy a támogatásnak köszönhetően a következő tíz év egyik legfontosabb innovációs, gazdaságélénkítő, kutatás-fejlesztési programja indulhat el a régióban. A fejlesztés első üteme még idén területileg is megkezdődik az egyetem ingatlanjaiban.

A Nyár utcai telephelyen kezdenek

Az első ütem során a vállalkozói kompetenciák fejlesztésén keresztül az egészséggazdasági fejlesztéseket megalapozó tudományos témák, így a digitális egészségipari innovációk, okostechnológiák, valamint a specializált gépgyártás és intelligens technológiák és a zöld gazdaság kapják a legnagyobb hangsúlyt. Betlehem József azt is elmondta, hogy a területi fejlesztések egyik színhelye a Nyár utcai telephelyen lesz. Ám az egyetem szinte valamennyi képességét és karát átható módon érintik, co-working műhelyek megteremtésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!