Elsimerés

2021.01.22. 11:30

Szólózik és orgonán kíséri saját magát

Kovács Szilárd Ferenc nyolcadik éve a bazilika zeneigazgatója. Sajátos véletlen, hogy a frissen felszentelt Felföldi László megyéspüspökkel egykor ugyanazon a plébánián tevékenykedett.

Mészáros B. Endre

– Azt mondják, az első hét év vízválasztó minden területen. Bejöttek az elképzelései a pécsi megbízással kapcsolatban?

– Felülmúlták minden a várakozásomat. Udvardy György püspökként ugyanis kifejezetten művészetbarát volt, kitűnő közeget alakított ki Pécsett. Másfél éve aztán megijedtem, amikor az érseki teendői Veszprémbe szólították, ám ajándék a sorstól, hogy az új püspökünk egykori plébánosom lett, akivel Debrecenben, a Megtestesülés templomban kilenc évig igen jól együtt dolgoztunk.

– Mit hozott zeneszerzőként Pécsett a hét esztendő?

– Elsősorban egyházzenei műveket. Egy részük kottában is látható, továbbá több improvizációm is elhangzott. Döntően kórusműveket írtam, valamint egy pécsi misét. Debrecenben született korábban a magyar misém, aztán a 2021-re halasztott budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán beadott mindkét pályaművem a több mint félszázból a nyolc díjazott közé került. Múlt év végén pedig a 15 éves Művészetek Palotája írt ki pályázatot, hogy „összehozzák a kortárs zeneszerzőket az előadóművészekkel”. Ezen a kórusmű kategóriában sikerült a legjobbak közé kerülni, és nem egyedüli pécsiként, Balatoni Sándor és Gölles Martin itt ugyancsak díjat nyert.

– Min dolgozik most?

– Szeptemberre készül el az MMA támogatásával a Magyar orgonakönyvecske, mely Bach híres Orgelbüchlein-ciklusának kompozíciós mintáit ülteti át katolikus népénekekre.

– Tartja még, hogy a székesegyházban található az ország egyik legjobb orgonája?

– Most már biztos, hogy ez a legjobb. Ráadásul idén a két kis orgonánkból az egyiket, illetve egy ládaorgonát rákapcsolunk a nagyra, ami éppen százra emeli a regiszterek számát, és különleges visszhanghatásokat eredményezhet.

– Eredetileg trombitásnak készült. Előveszi még ezt a hangszerét?

– Negyedszázad ugyan kimaradt, de mostanában egyre többet gyakorlok rajta, és miséken is fújom, oly módon, hogy előre felveszem hozzá a saját orgonakíséretemet.

Húsz éve országszerte koncertezik

Kovács Szilárd Ferenc 1976-ban született Karcagon. Szolnokon végezte alapfokú zenei tanulmányait, Debrecenben érettségizett a Kodály Zoltán Szakközépiskolában trombitaszakon, majd orgonaművész diplomát is szerzett. Az 1999-es budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyen a harmadik lett, 2007-ben megkapta a Debrecen Kultúrájáért Díjat. Húsz éve koncertezik szerte az országban. Finnországban doktorált, elvégezte a DLA képzést a PTE-n, ahol a zeneelmélet tanszék vezetője, és orgona főtárgyat tanít. Felesége, Rita, zongoratanárnő, lányuk, Kíra, 15 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!