Építési telek lett

2021.01.12. 07:00

Tiltakoznak a mislenyiek, mégis eladhatják a játszóteret

A lakossági tiltakozások ellenére mégiscsak építési telkeket parcelláztat ki a város polgármestere, Bíró Károly egy korábban játszótérként használt központi területből. A városvezető a veszélyhelyzetben egyedül hozta meg a döntést. Az előző év elején még kizárta, hogy parcellázásról lenne szó.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: smallblackcat

A város közepén, a Gárdonyi Géza utcában található az a telek, amelyet hosszú évekig a környékben élő családok, gyermekek használtak.

A városvezetés már tavaly februárban elkezdett a telekkel kapcsolatosan ötletelni, ami miatt a helyi lakosok felháborodtak és tiltakozásukat kifejezendő 175 aláírást gyűjtöttek össze, és azt be is vitték az egyik februári testületi ülésre. Akkor világossá tették álláspontjukat: továbbra is szeretnék, ha játszótér, közösségi tér maradna a terület.

A város polgármestere, Bíró Károly akkor még a nyilvános ülésen, a lakosokkal szemtől szemben cáfolta, hogy bármiféle telekparcellázásról lenne szó, azt mondta, hogy 2020 végéig döntenek arról, mit lehetne ezen a területen kialakítani; sportfunkciót, közösségi teret emlegetett. Bíró azt is mondta akkor, hogy „próbáljuk ki, telepítsünk oda valamilyen funkciót, és nézzük meg milyen használata van”.

Ehhez képest most a helyiek elmondásuk szerint megdöbbentek azon, hogy szerintük a lakosok fenti kérését – amelyet decemberben hivatalos levélben ismét megerősítettek – figyelmen kívül hagyva döntött egyedül úgy a veszélyhelyzetben karácsony előtt nem sokkal Bíró, hogy felparcelláztatja a területet és három építési telket alakít ki. Lapunknak azt mondta, hogy a szerinte sikeres település- és ingatlanfejlesztési program nem állhat le a veszélyhelyzet alatt sem, a közelben pedig van másik játszótér. Kiemelte, hogy a szóban forgó terület már több mint 40 éve lakóterületként van kijelölve minden, ide vonatkozó településfejlesztési dokumentumban.

Beszéltünk az egyik aláíróval, aki maga is értetlenül áll az események előtt, azért nem mert nyilatkozni névvel, mert tart a polgármester esetleges támadásától. Farkas Róbert képviselő az esettel kapcsolatban a kormányhivatalhoz fordult, hogy vizsgálják ki az ügy jogszerűségét, és a tiltakozó lakók is ugyanezt tervezik.

Kinek a nevében?

Érdekesség, hogy a polgármester úgy fogalmaz a mostani határozatban, hogy a testület nevében hozta meg a döntést, holott a testületi hatáskörök az ő kezében vannak, a testület nem hozhat döntést a veszélyhelyzetben. Bíró ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormányhivatali tájékoztató nem tartalmaz olyan előírást vagy mintát, sem módszertani ajánlást, milyen szóhasználatot kell gyakorolnia, ez az általánosan elfogadott. Úgy tudjuk, hogy a képviselők között ezt a szóhasználatot többen is kikérik maguknak.

Archív képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!