pénzszórás?

2021.01.04. 20:00

Újabb tanulmányra költhetnek a pécsi akvapark kapcsán

Az előző városvezetés korábban már készített tanulmányokat a pécsi akvapark­kal kapcsolatban, amiért a szocialista párt és a baloldali polgármester is támadta a nemzeti oldalt, most azonban a veszélyhelyzetben a polgármester maga döntött úgy, hogy újabb tanulmányt irat a témában.

Bóka Máté

Alig két hónapja az önkormányzat illetékes bizottsága azt az előterjesztést tárgyalhatta, aminek azt volt a célja, hogy „Előzetes földtani, vízföldtani szakvélemény termálvíz biztosítására Pécs számára” címmel egy tanulmányt rendeljenek meg az akvaparkhoz. Mindez már azért is különös, mert a szocialista párt ellenzékben 2019 májusában még azért támadta az előző önkormányzatot, mert szerintük „már több száz millió forintot elköltött mindenféle hatástanulmányra”, de „egy kapavágás nem történt, még a helyét sem találták meg a fürdőnek”.

Ugyanezt nagyon hasonló kifejezésekkel ismételte meg néhány nap múlva az akkor még polgármesterjelölt Péterffy Attila is, mondván, rengeteg pénzt költöttek el „mindenféle tanulmányok létrehozására, fürdőfejlesztés címén. Nem, hogy egy kapavágás nem történt, de még a végleges helye sincs meg ennek a fürdőnek”.

Most azonban maga Péterffy Attila is tanulmányt kér az akvapark ügyében, a veszélyhelyzetben maga döntött úgy, megvalósíthatósági tanulmányt készíttet, s erre a feladatra három céget kérnek fel ajánlattételre.

Kővári János (ÖPE–KDNP) frakcióvezető szerint viszont most nem kellene mást tenniük, mint az eddig elkészült különböző dokumentumokat áttekinteni, egyébként is sokkal fontosabb lenne azzal foglalkozni, hogy van-e hasznosítható termálvíz a térségben vagy sem.

A tanulmányról szóló polgármesteri határozattal kapcsolatban fontos részlet, hogy a határozatot többen is megkapják majd hivatalosan, így például két városházi főosztályvezető, a PSN Zrt. és a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója, de az „elvileg” erre a feladatra a fővárosból elhozott polgármesteri biztost, Török Ottót nem nevesítették ezek között.

Kútfúrással bizonyosodnának meg

Mint ismert, a szocialista párt volt pénztárnokával, Puch Lászlóval szoros kapcsolatban lévő Török Ottó korábban a Gyurcsány-kormányban volt államtitkár, a városvezetői koalíció pártjain belül van aki úgy vélekedik róla és munkájáról, hogy „ellenőrizhetetlen munkájáért” kaphat milliós fizetést.

Érdemes kitérni arra is, hogy még az előző városvezetés idején kötöttek szerződést egy szakértő céggel, hogy egy kútfúrással megbizonyosodjanak: a bőrgyárnál korábban talált meleg víz megfelelő mennyiségű és hőfokú-e az akvapark ellátásához. Ám már a munkaterület átadásakor, 2019 szeptemberében jelezte a cég, hogy az adott helyszínen nem tudja megoldani a feladatot, mert a kútfúró berendezés nem telepíthető az ingatlan mérete, a közművek elhelyezkedése, és a betartandó védőtávolságok miatt. Ezért a vállalkozó kérte az önkormányzattól, hogy 300 méterrel arrébb fúrhassanak – erre a nem túl fajsúlyos döntésre hónapokat kellett várni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!