A kommunizmus áldozatainak emléknapja

2021.02.25. 20:00

A kommunisták sok embert megöltek és nyomorgattak

Az előző század elején még önálló település volt Patacs, amely azóta már összenőtt Péccsel. Az egykori község legismertebb szülötte Kovács Béla kisgazdapárti politikus volt, akit 1947-ben a kommunisták február 25-én hurcoltak el ismeretlen helyre. A polgári kormány 2000-ben ezt a napot a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította, erről emlékeztek meg kedden Pécsen.

Bóka Máté

A meghurcolt politikus patacsi szülőházánál tartott megemlékezésen Hoppál Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő felidézte, hogy az Orbán-kormány segítségével néhány évvel ezelőtt hozták létre az egykori, lerobbant állapotban lévő szülőházból a Kovács Béla Emlékházat, hogy az újabb generációk is tudjanak arról, mit is jelentett a kommunista terror, mert annak borzalmait nem szabad elfeledni.

– Kovács Bélát egyszerűen elrabolták, bebörtönözték és a családja évekig nem tudott róla. A tavalyelőtt elhunyt, szintén kisgazda politikus Horváth János professzort is koholt vádak alapján ítélték el, börtönözték be – mondta a pécsi hon­atya.

– Az ő történetük megmutatta a kortársaknak, hogy a kommunisták milyen világot teremtenek: mindennapi terror, kizsákmányolás, megfigyelés, az Andrássy út 60.-ban elkövetett szörnyűségek, emberek agyonverése, internálások és akasztások – ezek jellemezték az uralmukat. Aki pedig Kádár János uralmát, tetteit próbálja relativizálni, az egyszerűen nem mond igazat. Kádár véreskezű gyilkosként kezdte, az 1956 utáni perekben több mint négyszáz embert akasztottak fel, húszezer embert börtönöztek be, kétszázezer ember pedig elmenekült a kommunista terror elől. Ezért is felháborító, hogy ma nyugaton Marxnak és Leninnek állítanak szobrokat a balliberálisok.

A keddi megemlékezés keretében koszorút helyezett el Hoppál Péter fideszes parlamenti képviselő, a városházi jobboldali képviselőcsoportok, a Fidesz, az ÖPE és a KNDP képviselői, a Baranya Megyei Közgyűlés, a Történelmi Vitéz Rend, a Recski Szövetség és az ’56-os szövetség az emlékháznál, majd pedig a Kovács Béla Általános Iskolánál.

Negyedszázadnyi börtönbüntetésre ítélték

A kommunisták miatt 9 évet töltött fogságban Kovács Béla, aki különböző szovjet börtönöket járt meg, nem volt ugyan egyik hírhedt Gulag-táborban sem, de szovjet gyűjtőtáborban igen. Moszkvában 1952-ben az Állambiztonsági Minisztérium határozata szerint 25 évre ítélték el bírósági tárgyalás nélkül. 1956 elején szabadult, a forradalom napjaiban elkezdte újjászervezni a kisgazdapártot, de Kádárral nem volt hajlandó együttműködni. Alig múlt 51 éves, amikor meghalt abban a szívbetegségben, amit a börtön­évek okoztak neki.

A veszélyhelyzeten kívüli időszakban a Janus Pannonius Múzeumnál történő előzetes bejelentkezés után látogatható emlékház a Kovács Béla utca 5. szám alatt található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!