Koronavírus Baranyában

2021.02.06. 07:00

A legidősebb baranyai regisztráltak kapták meg most a vakcinát

Türelmesen várták a sorukat a legidősebb baranyai lakosok a háziorvosi rendelőkben, egy gyors szúrást kellett csak elviselniük, s ezzel a történelem részesei lettek. A Moderna-vakcina első, lakossági oltásra szánt adagjait kapták meg most.

Tóth Viktória

Szerdán számoltunk be arról, hogy megyénkbe is megérkeztek a lakossági oltásra szánt Moderna-vakcina első adagjai, melyet első körben 40 háziorvoshoz juttatott el a Baranya Megyei Kormányhivatal.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/baranyaba-is-megerkezett-az-oltoanyag-3536686/

Ezzel az oltóanyaggal az oltási tervnek megfelelően praxisonként 10–10, előzetesen regisztrált időset oltottak, vagy oltanak be vasárnapig a háziorvosok.

Pénteken reggel a pécsi, Veress Endre utcai Rendelőintézetbe látogattunk el, hogy megörökítsük a történelmi pillanatot, azt, ahogy a 80 év felettiek egy csoportja megkapja a már régóta várt oltást. A rendelők előtti folyosón türelmesen várakoztak az idősek, volt, aki egy kicsit tartott a tűszúrástól, más csak azt várta, hogy végre megkapja a vakcinát, ezzel is közelebb kerülve az immunizációhoz.

 

Dr. Rauth Johanna kilenc órakor kezdett oltani, elsőként Lengvári Antalnét hívta be a rendelőjébe. A néhány percig tartó előkészületek után a hölgy meg is kapta a felkarjába az oltást, mint mondta, csak egy kicsit volt kellemetlen, de megérte elviselni, mert ezáltal többet tud majd találkozni az unokákkal. A hölgyet dr. Farbaky Iván követte, aki után Harstein Jenőt hívták be, szatyrából kikandikált a Dunántúli Napló, bizonyára a várakozási idő alatt olvasgatta napilapunk aktuális számát.

Az oltás beadása után a pácienseknek legalább fél órát várniuk kellett a rendelő előtt, egyrészt az esetleges reakciók miatt volt szükség erre, másrészt ebben az időben a háziorvos és az asszisztens adminisztráltak, majd a következő oltás időpontját is közölték a betegekkel.

Mint a doktornőtől megtudtuk, praxisában, melyet az édesanyjától vett át, közel kétezer beteg van, és 227-en 80 év felettiek. Közülük most első körben 10 beteg kapta meg a Moderna-vakcinát, 6 beteget pedig a Rét utcai oltópontra küldtek, nekik a Pfizer-oltóanyagot adják be.

Egyénre szabottan dönt az orvos

Dr. Rauth Johannától megkérdeztük, hogy van-e olyan eshetőség, amikor a páciens ugyan regisztrált az oltásra, de valamilyen betegségéből adódóan nem kaphatja meg azt. Mint mondta, az emberek többsége megkaphatja. Kivételt képez ez alól az, aki súlyos szívelégtelenségben szenved vagy vese-elégtelen és rossz állapotban van, esetleg súlyos cukorbeteg és éppen nincs egyensúlyban. Ide tartozik még a szteroidos kezelés alatt álló immunbeteg vagy a kezelés alatt álló daganatos beteg. Ám a gyógyszerekkel kezelt, egyensúlyban lévő betegek megkaphatják az oltást.

Emellett az influenza elleni oltás kizáró tényezőihez hasonlóan a koronavírus elleni vakcinát sem kaphatja meg az, akinek éppen aktuálisan lázas vagy akut betegsége van. Az orvosok egyénre szabottan döntenek a páciensekkel kapcsolatban.

A doktornő arra kéri az időseket, hogy várjanak türelemmel, azok, akik regisztráltak, mind meg fogják kapni a vakcinát, ahogyan érkeznek a további oltóanyag-szállítmányok hazánkba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!