Segítsünk!

2021.02.01. 07:01

A plazmaadással nő a gyógyulás esélye

A kórházban fekvő koronavírusos betegek hatékonyabb kezeléséhez plazmaadással járulhatnak hozzá azok, akik már átestek a fertőzésen. Megyénkben is van erre lehetőség, többen is éltek vele.

Mészáros Rita

20201106 Kaposvár Igazolt koronavírus fertőzésen átesett, nemrég gyógyultakat keres Kaposváron is az Országos Vérellátó Szolgálat és a Plazma Pont. Az országos program célja, hogy a begyűjtött plazmából vérkészítményt állítsanak elő és azt a koronavírusos betegek gyógyítására használják. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

A plazmát a kórházban fekvő fertőzöttek kapják meg, mert így hatékonyabbá válik kezelésük, megnő a gyógyulási esélyük.

A jelentkezés azóta is folyamatos, és januártól már a gyűjtési pontok száma és kapacitása is egyre növekszik. Ennek megfelelően a pécsi vérellátó központban is lehetőség van erre a beavatkozásra. Az OVSZ kommunikációs osztálya érdeklődésünkre elmondta, hogy Baranya megyében eddig tízen, összesen pedig tizenheten adtak plazmát erre a speciális célra.

Donornak jelentkezni igen egyszerű, az igazolt Covid19 betegségből való gyógyulás után legalább két hetet kell várni, majd bármelyik vér­adási helyszínen adhatunk mintát. Előzetes mintavételre azért van szükség, hogy ellenőrizni tudják, jelenleg vírusmentesek vagyunk-e, illetve hogy van-e kellő mennyiségű ellenanyag a szervezetünkben. Az OVSZ közleményében azt is hangsúlyozta, hogy mindenképp érdemes mintavételre jelentkezni, még ha a gyógyulás óta hosszabb idő telt el, mert így is megfelelhetnek a donorjelöltek.

Életkorra vonatkozó megkötés van, a 18 és 60 év közöttiek jelentkezését várják, 60 és 70 év között pedig egyedi elbírálás alapján az általános állapottól és társbetegségektől függően engedélyezik a plazmaadást. Amennyiben megfeleltünk a vizsgálaton, akkor már csak az előre egyeztetett időpontban és helyszínen kell megjelennünk. A plazmaadás nagyjából egy órát vesz igénybe.

Véradás után egy hónapot várni kell

Elképzelhető, hogy annál, aki plazmát szeretne adni, egyben rendszeres véradó is, felmerülhet a kérdés, hogy ezek a beavatkozások milyen gyakran követhetik egymást. Erre a felvetésre azt a választ kaptuk, hogy plazmát véradást követően leghamarabb harminc nap múlva lehet adni. Amennyiben valaki előbb plazmát adott, akkor neki három napot kell várni a véradással, két plazmaadás között pedig egy hétnek kell eltelnie. A véradási helyszínek listája, ahol egyben plazmadonornak is jelentkezhetünk, az OVSZ honlapján található meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!