romonya

2021.02.07. 17:40

Beköltöztek az első lakók a romonyai házba

Fokozatosan fiatalodik a baranyai kistelepülés, ami Pécstől, mint Mikós Dezső polgármester mondja, a Széchenyi téri Hunyadi János lovas szobrától tíz kilométerre található. Az 1990-es években a település lélekszáma 380 volt, most 524-en lakják.

Zs. J.

– Az elmúlt három évben még húsz ház volt eladó Romonyán, most alig akad egy-kettő. Egyre több család költözik a faluba, ami fokozatosan fiatalodik, köszönhetően a Barackos lakóparknak is – emelte ki Mikós Dezső.

A korábbi polgármester az önkormányzat jóváhagyásával megvásárolt egy elhagyatott házat a faluban. A korábbi tulajdonosok elhaláloztak és a rokonok nem tartottak igényt a házra és a telekre, amit az önkormányzat 3,5 millió forintért vásárolt meg. Két éve a Fecskeház-program révén pályáztak az épület rendbetételére, ami sikeres elbírálást kapott. A felújításra 7,8 millió forintot ítéltek meg.

– Ha beadunk egy pályázatot, mire elbírálják és elindul a kivitelezés, az árak megemelkednek. Így az önkormányzatnak még 2,3 millióval kellett kiegészítenie a beruházást. A munkák 2019-ben kezdődtek, és tavaly novemberben fejeződtek be. Két lakást alakítottunk ki, amihez egy szoba, konyha, fürdő, vécé tartozik. Az egyik lakás 38 négyzetméteres, a másik 42. A program lényege, hogy helyben tartsuk a fiatalságot – tette hozzá a polgármester.

A két lakásra tavaly novemberben írták ki a pályázatot, amire ketten jelentkeztek. Az egyik pár visszalépett, mert a településnek van egy bérlakása is, ami jobban megfelelt a családnak. Így az egyik lakást újra megpályáztatják, amire február 5-ig lehet még jelentkezni. Fiatal, 40 év alatti párok, házastársak jelentkezését várják, akik rendelkeznek lakás-előtakarékossággal. Az elbírálásánál előnyt jelent, ha a fiatalok diplomával rendelkeznek.

Az önkormányzati rendelet alapján a beköltöző párnak bérleti díjat nem kell fizetnie, csak a rezsit, illetve két kritériumnak is meg kell felelniük: a házban öt évig lakhatnak, utána ki kell költözniük, és a községben társadalmi munkát kell vállalniuk, vagyis fontos, hogy bekapcsolódjanak, részt vegyenek a falu életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!