Postabontás

2021.02.22. 14:50

Nem őshonos fák lepik el a hegyoldalt

A túlzsúfolt belvárosból, aki csak tud, igyekszik kiköltözni a város kevésbé lakott, tiszta levegőjű ,páratlan kilátást nyújtó Mecsekoldalra. Mindez a folyamat azonban azzal jár, hogy tönkremegy az ott élők nyugalma, az évszázadok alatt kialakult szőlőskertek is sajnos megszűnnek, írta olvasónk.

bama.hu

Helyükre házak és sok esetben medencék, füvesített udvarok kerülnek. Ha a Zsolnay gyár fölötti ún. Budola városrész bosnyák lakói felébrednének, sírva fakadnának, ha meglátnák, mi lett a mecsekoldali szőlőskertjeik helyén.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, ezeket a szőlőskerteket az Amerikából behurcolt filoxéra tette tönkre, amelynek fogadására ásóval, kapával vonultak ki a vasútállomásra az itt élők, hogy megakadályozzák az általuk „ piszokflériának” nevezett betegség megérkezését.

Talán nem is igazán ez a baj, hanem az, hogy a meglévő gyümölcsfák helyét más, nem őshonos fák vették át. A meglévő gyümölcsfák gondozását pedig – a szakértelem hiányában – nincs, aki felvállalja. Ezért lenne jó, ha lenne egy olyan, a város költségvetésében helyet kapó vállalkozás, amely besegítene bérpermetezéssel, faápolással, egyéb hasonló munkákkal. Lehetne ez akár a Biokom is, amely korszerű eszközeivel ezt a feladatot el tudná látni. Természetesen nemcsak a Mecsekoldalon, hanem a város más, kiskertes részeiben is igénybe vehető lenne a szolgáltatás.

És ami most aktuális: az egész város területére vonatkozó, egy időben és egységes anyaggal végzett lemosó permetezéssel megakadályozható lenne, hogy a szomszéd permetezése miatt fogyaszthatatlanná tett zöldség – például a saláta – mérgezést okozzon.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!