Az erőmű helyett

2021.02.22. 20:00

Pécs határában lehetne a megoldás a termálvízre

Egyelőre hiába ajánlotta fel a nemzeti oldal politikusa, hogy összehozza a baloldali városvezetést a Pécs keleti részén termálvizet is hasznosító vállalkozásokkal, tudomása szerint hetek óta nem történt kapcsolatfelvétel ez ügyben, pedig akár megoldás is lehetne.

Bóka Máté

Fotó:

A 2009. előtti szocialista városvezetések által végrehajtott Expo Center elhibázott beruházása intő jel: az épület a város kasszáját évekig súlyosan megterhelő hitelből épült, az eredetileg elgondolt funkcióját csak minimálisan töltötte, tölti be. A baloldali presztízsberuházásból okulva az előző jobboldali városvezetés kijelentette: fenntartható létesítményeket kíván megvalósítani. Ez az elgondolás vezette a nemzeti oldalt a kormányzati támogatásból építendő akvaparknál is, így annak működtetéséhez termálvizet használnának fel.

Az ezzel kapcsolatos folyamatot el is indították, de miután a baloldali önkormányzat átvette a város irányítását, hónapokig kellett arra várnia egy szakcégnek arra, hogy Pécsen, a bőrgyár melletti területen, régi Kertváros szélén elindíthassa a termálvíz-kutatására vonatkozó próbafúrásait. A vizsgálatok még folyhatnak, de az már köztudott, hogy a volt bőrgyár területén 34 fokos vizet hoztak felszínre korábban, ami nem feltétlenül elég, hozama pedig szintén kérdéses. Egy nemrég megtartott online képviselői konzultáción viszont váratlan helyről is érkezett egy lehetőség, amit komolyan fontolóra vehetne a baloldali önkormányzat.

A pécsi peremkerületek, Somogy-Hird-Vasas jobboldali képviselője, Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) ugyanis felvetette, hogy érdemes lenne hozzájuk kilátogatnia az önkormányzat illetékeseinek, mert vannak olyan vállalkozások itt, amelyek termálvizet hasznosítanak a munkájukhoz.

Berényi Zoltán lassan egy hónapja ajánlotta fel a közvetítő szerepét a helyiek és az önkormányzat között, hogy ezt a lehetőséget is megvizsgálják, hiszen maga is látott ezeken a területeken kisebb kutakat.

-Bár erre nyitottak tűntek elsőre, de azóta nem tudok arról, hogy az önkormányzat felvette volna a kapcsolatot az ottani vállalkozókkal, velem erről nem egyeztettek – mondta a nemzeti oldal képviselője a Dunántúli Naplónak hétfőn. Hozzátette: tudomása szerint az 1980-as években itt lezajlott szénkutatások során feltört termálvízről van szó, ami akár több mint 40 fokos is lehet.

A baloldali városvezetés részéről egyébként korábban az is elhangzott, hogy már más civilek, sőt mérnökök is megkeresték őket, hogy merre lenne érdemes kutatni még termálvízért.

Beszállna Péterffy volt munkahelye?

Mint megírtuk, reális forgatókönyvnek tűnhet az is, hogy Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének korábbi munkahelye, a pécsi erőmű is beszállna az akvapark vizének fűtésébe. A létesítménynek ugyanis van annyi felesleges hőtermelése, amivel akár nagy mennyiségű vizet is fel lehetne melegíteni. Ennek az opciónak viszont csak akkor van értelme Pécs szempontjából, ha a francia multinacionális cég kezében lévő hőerőmű mindezt kedvezményesen, az üzemeltetési költségek fejében biztosítaná. Ez ügyben viszont meglehetősen szkeptikusak lehetnek a pécsiek, hiszen a francia multinak éppen a baloldali városvezetés döntése nyomán fizetett ki a Pétáv Kft. közel 200 millió forint osztalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!