allergia

2021.02.28. 12:39

Támadnak a pollenek

Az átlagosnál enyhébb időjárás következtében idén a szokásosnál előbb indult az allergiaszezon, egyes növények már megkezdték virágzásukat.

W. K.

Pollen illusztráció 20190807, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

– A mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, az éger pollenjei magas koncentrációban lehetnek jelen a levegőben, de a kőris, a szil és a juhar is már többfelé megjelent – derül ki a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ polleninformációs szolgáltatásából.

A napi középhőmérséklet emelkedésével az allergiások tüneteik erősödésére számíthatnak az elkövetkezendő időszakban. – Célszerű figyelni a pollenjelentést: aki allergiás, ne maradjon sokáig a szabadban a virágzás ideje alatt – tanácsolják a szakemberek.

Felhívva a figyelmet arra, hogy a szénanátha némiképp hasonlít a légúti megbetegedések, illetve a koronavírus-fertőzés tüneteire, fontos, hogy ezeket meg tudjuk különböztetni egymástól.

Az allergia hasonlít a megfázáshoz, előbbit azonban többnyire szem-, fül- vagy orr­viszketés, könnyezés is kíséri, ezen kívül orrfolyás, orrdugulás, tüsszentés még, ami általában jellemzi. A koronavírus-fertőzés szintén a légutakat érinti, ennek fő tünetei azonban a láz, a száraz köhögés, a fáradtság és a légszomj, valamint fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás és mellkasi nyomás is jelentkezhet. Ezen kívül jellegzetesen hirtelen szag- és ízvesztéssel jár, ami az allergia esetében csak hosszú idő után alakulhat ki, és akkor is csak csökkent, nem pedig teljes szag- és ízvesztés formájában.

Pollenszezonban a másik gyakori panasz a bőrtünetek megjelenése, vagy rosszabbodása, hisz a légúti problémák mellett ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is. Célszerű felkeresni a szakorvost, hogy kiderüljön, mi állhat a háttérben. Bőrpróbával és vérvizsgálattal pontosan meg tudják határozni, hogy a páciens mire allergiás – nem érdemes öngyógyítással próbálkozni, mert a nem megfelelően kezelt allergia akár asztmához is vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!