Olvasónk jelezte - mi utánajártunk

2021.03.25. 20:00

A szabadságharcos hősök sírjait is védelembe vették

A pécsi köztemetőben több olyan személy nyugszik, akik fontos szerepet vállaltak az 1848/49-es szabadságharcban. Egyik olvasónk aggodalmát fejezte ki, hogy hozzátartozó hiányában ezeket a sírhelyeket megszüntethetik.

Mészáros Rita

Fotó: Löffler Péter

Nemrég írtunk arról, hogy a pécsi temetőkben esedékessé vált több száz sírhely és urnahely újraváltása. Ahogy akkor írtuk, újraváltás hiányában, a türelmi idő letelte után a sírhelyeket akár meg is szüntethetik. Egyik olvasónk éppen ezért aggodalmát fejezte ki, hogy az 1848/49-es szabadságharcban szerepet vállalt személyek nyughelye is eltűnhet.

– Régóta foglalkozok ezekkel a sírhelyekkel, idén március 15-én is kilátogattam a temetőbe, hogy tisztelegjek a hősök előtt – kezdte történetét olvasónk. – Egyedi sírokról van szó, a temető különböző részein találhatók. Vannak köztük szépen gondozott nyughelyek, de sajnos akad olyan is, amely nincsen jó állapotban, hiszen nincsen már élő hozzátartozó, aki rendben tartaná. Ilyen például Tallián Károly őrnagy sírhelye is.

Olvasónk fél attól, hogy mivel nincs, aki újraváltsa, felszámolhatják ezeket a sírhelyeket, éppen ezért szeretné, ha valamilyen védelem alá vennék ezeket. Az esettel kapcsolatban megkerestük a temetőt üzemeltető Biokom Nkft.-t is. A társaság válaszában azt írta, hogy az 1848/49-es hősök – úgyszintén az 1956-os hősök – ugyan nem tekinthetők hagyományos értelemben vett háborús hősöknek, hanem a szabadságharcban elhunytnak, ennek ellenére általában mindenhol valamilyen szintű védelem alá kerülnek ezek a sírok.

A pécsi köztemetőben is így van ez, az említett Tallián Károly sírja például a virtuális Nemzeti Sírkert része, amelynek fenntartásáról a Nemzeti Örökség Intézetnek kell gondoskodnia. Természetesen a Biokom a több szabadságharcban elhunyt személy sírhelyét nyilvántartja. Ezek mentesek a megváltási díj fizetése alól, nem szüntethetők meg, mert vagy a már említett nemzeti sírkert részét képezik, vagy helyi oltalom alatt állnak, illetve díszsírhelynek nyilvánították.

Bárki jelentkezhet a nyughelyek felelős gondozására

Attól nem kell félni, hogy a 48-as hősök sírhelyeit felszámolják, a gondozásuk viszont más kérdés. A Nemzeti Sírkert részét képező nyughelyek tehát a Nemzeti Örökség Intézet fenntartásában vannak, a helyi védettség alatt álló, illetve díszsírhelyek esetében azonban a hatályos jogszabályok megengedik, hogy a Biokom Nkft. megállapodást kössön magánszemélyekkel, egyesületekkel, alapítványokkal, hogy rendben tartsák a sírt. Ezzel gyakorlatilag bármely, a védett személyek emlékét ápolni kívánó szervezet, személy jelentkezhet a sírhely gondozására. Felhívták a figyelmet arra is, előfordulhat, hogy az üzemeltető részéről nem ismert módon egyéni sírhelyekben nyugszanak világháborús, illetve 1848-as vagy 1956-os hősök. Ezt a hozzátartozók jelezhetik, a társaság pedig segít az szükséges intézkedések elindításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!