Gazdátlan Pécs

2021.03.29. 20:00

Akár el is tűnhetnek a Szigeti útról a fák

Nem kizárt, hogy hamarosan fák nélkül maradhat a Szigeti út – erre figyelmeztetnek a Zöld Fiatalok egyesületének tagjai. A szervezetnek nem éppen a kormánnyal és a jobboldallal szimpatizáló képviselői nemrég ugyanis az ottani kerékpárút építése miatt fordultak a baloldali önkormányzat illetékeseihez, de a tárgyalás nem várt fordulatot hozott. A ZÖFI ugyanis a tárgyalás után azt írta, hogy félő, nem marad fa a Szigeti úton.

Bóka Máté

Összesen tizenhárom fát vágnak ki a Szigeti úton a márciusban kezdődött munkálatok során az új kerékpárút megépítése érdekében – ez derült ki a pécsi önkormányzat néhány héttel ezelőtt kiadott közleményéből.

A pótlásukat azonban nem itt, hanem a Béke parkban szeretnék megoldani. A Zöld Fiatalok Egyesülete ezért első körben egy közleményben tudatta, hogy nem ért egyet a döntéssel, és tárgyaltak is a baloldali városvezetés illetékes cégének vezetőivel. A ZÖFI részéről hárman voltak jelen, köztük egy volt SZDSZ-es képviselő, valamint egy olyan aktivista, aki számtalanszor vett részt az előző városvezetés kormány elleni rendezvényein.

Az egyesület a tárgyalás után viszont arról írt újabb közleményében, hogy nem csak a most kivágott fák visszapótlása jelent problémát: jelenleg az a helyzet, hogy előfordulhat, hogy pár éven belül egyetlen fa sem lesz a Szigeti úton, ha a mostani fák elöregednek vagy megbetegednek. Mint írták, ezek pótlására a jelenlegi jogszabályok szerint már nem lesz lehetőség, ugyanis az előírások nem a fákat, hanem a közműveket védik. Ha egy fa kipusztul, a védőtávolságok betartása miatt nem lesz lehetőség új ültetésére. Az egyesület ezért azt szorgalmazza, hogy a városnak mihamarabb jogszabályt kellene változtatni.

Mint megírtuk, Kővári János, az ÖPE elnöke a Szigeti úton kivágásra ítélt tizenhárom fa kapcsán úgy fogalmazott, tipikus esete annak, amikor egy beruházáskor a környezetvédelmi szempontokat nem veszik figyelembe. Elmondta, az eredeti terv szerint nem lett volna szükség a növények elpusztítására, ám Péterffy Attila polgármester döntése nyomán végül változott a kerékpárút vonalvezetése.

A helyiek tartanak a fűrészektől

Munkatársunk a helyszínen beszélt az ott élőkkel, a többség azt mondta, hogy sajnálják a fák kivágását, tartanak a fűrészektől, még akkor is, ha idősebbek, kevésbé vannak jó állapotban első ránézésre. Mint mondták, a fejlesztésnek mindenki örülne, de mivel úgy látják, hogy ez nem lesz átfogó, félmegoldásnak érzik, szerintük ugyanis virágládákat telepíthettek volna, kisebb bokrokat is ültethettek volna, vagy éppen a meglévő zöldterületeket és a parkolókat is rendezhették volna akár valamilyen zöldmegoldással. Akadt köztük viszont olyan lakó is, aki még több fát is kivágatna a baloldali városvezetéssel, mert szerinte ezek a fák nem szépek, helyettük újakat kellene ültetni. Miután közöltük vele, hogy erre – úgy tűnik – nincs esély, azt mondta, akkor mégiscsak megoldást kellene találni a helyzetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!