Máré-vár

2021.03.02. 14:00

Már most készülnek a második viadalra

Tavaly augusztusban rendezték meg először a Máré Vári Viadalokat, ahova olyan sokan látogattak el, hogy arra még a szervezők sem számítottak.

M. R.

Fotó: Photo by Dia19

Mintegy 2500 ember volt kíváncsi arra, ahogy a hagyományőrző csapatok és kézművesek felidézték a középkori szokásokat. Ezek után nem is volt kérdés, hogy a jövőben is megrendezik ezt az eseményt, a második viadalra már most elkezdték a készülődést.

Nagyjából egy hónapja tették közzé a felhívást, amelyben a hagyományőrző csoportok jelentkezését várták. Olyan sokan regisztráltak, hogy több embert már nem is tudnának befogadni a területen.

Ahogy Koch Balázs várkapitánytól megtudtuk, mintegy 60–70 fő települ ki az augusztusra tervezett eseményre, és ha minden jól megy, külföldiek is érkeznek. Horvátországból szinte biztos, hogy jönnek, de Lengyelországból is megkeresték őket.

Hogy milyen formában tudják megrendezni a programot, azt természetesen az aktuális járványügyi szabályozások határozzák majd meg. A vár megnyitása is a kormányzati intézkedésektől függ, ezt most június elsejére tervezik.

Az biztos, hogy érdeklődők lennének, hiszen a zárvatartás ellenére is sokan túráznak Máré vára környékén.

Koch Balázs is rendszeresen jár ki, az egyik hétvégi látogatása alkalmával csaknem kétszáz kirándulót számolt össze a történelmi épület környékén. Az elmúlt években a vár népszerűsége egyre nőtt, amíg 2019-ben 12 400, addig 2020-ban 24 700 vendégük volt.

Tervezik azt is, hogy egész évben nyitva tartják a várat, a nyári szezonban minden nap, télen pedig hétvégén és ünnepnapokon lenne látogatható.

A Máré-vár hosszú idő után 2019-ben nyitotta meg újra kapuit, és az azóta eltelt időben sokat fejlődött.

Ahogy a várkapitánytól megtudtuk, a belső terek egy részét is berendezték már. A Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület jóvoltából nagyjából tízmillió forint értékben érkezett ide kiállítási anyag, amelynek egy része a Kelet-Mecseki Legendáriumra épül, a másik pedig a vár történetét mutatja be.

Természetesen számos ötletük van, hogy fejlődhetnek tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!