belharc

2021.03.10. 20:00

Mekkora arcod lett: az önfeloszlatás miatt ugrott egymásnak a baloldal

Bár papíron a baloldalon hat párt – a Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – egymással összefogva indul a parlamenti választáson jövőre, a baranyai megyeszékhelyen azontúl, hogy a Momentum és a DK már nekiment az MSZP-s térhódítás miatt a „független” polgármesternek, most az egyik baloldali képviselő szállt bele az LMP-s képviselőtársába.

Bóka Máté

Mint ismert, a szocialistákhoz közelálló helyi portál a saját baloldali ellenségeiket is sokszor alpári és személyeskedő stílusban támadta meg a közelmúltban, most pedig a pécsi baloldali frakciók – az MSZP, a DK, a Jobbik, a Momentum és az Öt-torony – intézett személyeskedő támadást amiatt, hogy a város érdekében a baloldali városvezetői belviszály lezárására a közgyűlésnek fel kellene oszlatnia magát. A feloszlatást egyébként lapunk olvasói is javasolták már korábban. A balliberálisok most mindenesetre azt üzenték az üggyel kapcsolatban nyilatkozó jobboldali képviselőnek, hogy vegye le a „csörgősipkát”, és kezdjen el dolgozni.

A történet ezzel azonban nem zárult le, hiszen az önfeloszlatás elgondolása kapcsán súlyos, személyeskedő vita alakult ki egy, a momentumosok által is kezelt közösségi oldalon. Az LMP-s Kóbor József ugyanis ott megjegyezte, hogy „nagyon találva érzik magukat itt egyesek, mert egyébként nem ugranának ekkorát”, utalva ezzel a baloldaliak által kiadott közleményre, később azt is kiemelte, hogy „egyébként meg a várost érintő ügyekben várnék ennyire egységes állásfoglalásokat, mint ezek a visszalövések”.

A szocialista alpolgármester megválasztásának támogatása miatt a Párbeszédből nemrég távozó Ágoston Andrea képviselő erre azzal szállt bele az LMP-s politikusba, hogy „mekkora arcod lett hirtelen....Képviselsz Te még bármiféle álláspontot????”

Mindez azért is lényeges a 2022-es választásokra előretekintve, mert a baloldaliak elméletileg közösen, együttműködve akarják irányítani az országot ilyen körülmények között, a korábbi kijelentéseikkel szöges ellentétben a baloldali tömbhöz – melynek legerősebb alakja Gyurcsány Ferenc – csatlakozott az LMP is szövetségesként. Mindenesetre a pécsi koalíciós válságot a veszélyhelyzet idejére a felszín alá tolták, de úgy tudjuk, hogy a Péterffy Attila polgármesternek korábban ultimátumot adó DK-s és a momentumos képviselők nem nyugodtak bele abba, hogy a 12 pontos követelésnek pontjaiból érdemben egyik sem teljesült.

A szomszédvárban már felbomlott

A pécsihez hasonló formációban működő szekszárdi balliberális koalícióból, a „civil” szövetségből a hét elején kilépett a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnöke, Zaják Rita. A politikus a közösségi oldalán azt üzente a baloldali koalíció tagjainak: „Elég volt röpke másfél év, hogy kiderüljön, veletek sem lehet más a politika. Gyűlölet, szekértáborok, önös érdekek. Én ebből nem kérek, és azt hiszem, a szekszárdiak sem. Ők változást, fejlődést, nyugalmat akarnak. Ezért léptem ki.” Leszögezte, hogy nem lesz fideszes, függetlenként folytatja a munkáját.

A lépésével a Péccsel szomszédos megyeszékhelyen elvesztette a többségét a baloldal, bár egyelőre a veszélyhelyzeti jogrend miatt nem a közgyűlés kezében vannak a döntések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!