arckép

2021.03.11. 16:20

Online térben is megtalálták helyüket a kozármislenyi idősek

Méltán lehetnek büszkék a mislenyiek a helyi idősekre, akik aktívan részt vesznek a város kulturális életében. Nemrég Kozármisleny – a koronavírus időszakában – a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázatban országos második díjban részesült.

Zsigmond József

Fotó: T.Gy.

Negyedszázada működik a Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület, melynek a motorja és összetartója Tarcsay Gyöngyvér elnök, aki egyben a helyi önkormányzat képviselője.

– 1979-ben költöztünk Kozármislenybe. Kerestem a lehetőséget, hogy miként tudnék bekapcsolódni a helyi közösségi életbe. Az időseknél találtam meg a számomra kedves talajt – emlékezett a kezdetekre Tarcsay Gyöngyvér.

Megalakították az Idősek Klubját. Pár év múlva egyesületté formálódtak Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület néven. Létre hozták a Melódia Énekegyüttest, akik az elején népdalokat énekeltek, majd repertoárjuk bővült: operetteket, musicaleket, katona- és filmdalokat adnak elő. A Cantica Nova kórusuk világi és egyházi műveket szólaltat meg, míg a „Rongyláb nagyik” tánc­csoport a táncoslábú időseket és a Pódium Kör az irodalom kedvelőit gyűjti össze.

– A vírus miatti bezárások nem tették lehetővé a találkozásokat, online térbe szorultunk. Megismerkedtünk a modern kütyükkel, okostelefonnal, laptoppal, amit már egyre jobban használunk – meséli mosolyogva az egyesület elnöke.

Reményt próbált adni, hogy senki nincs egyedül, számíthatnak egymásra. Először a régi fellépésekről, közös összejövetelekről tett fel képeket a közösségi oldalára, és ki kellett találni hol jártak. Később újabb és újabb ötletek jöttek. Megszervezték a „szeretetvonal” láncát. Egymást hívták fel és beszélgettek. Nagy keletje volt a „Mit főzzek ma magamnak?” projekt­nek is, ahol az elkészült ételeket lefotózták és a receptet megosztották. Megtartották az első online Magyar Költészet Napját. A 2020. év nyári nyitására 100 papírtulipánnal díszítették fel a Városháza előtti teret. Aktivitásuk meghozta gyümölcsét.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a koronavírus idején a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázatán jól szerepelt pályaműveket 10 ország szakemberei és a magyar szakavatott grémium előtt sorakoztatta fel. Így Kozármisleny nevét már Európában is megismerhették.

Tarcsay Gyöngyvér közölte, hogy az együtt gondolkodó városvezetés, bizottságok, polgárőrök, mezőőri szolgálat, a nagyszámú civil önkéntes, a szakértő pályázatíró munkájának közös eredménye ez a magas elismerés. Tarcsay Gyöngyvér a polgármesteri megbízásból képviselhette Kozármislenyt a nemzetközi online bemutatkozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!