Megújulnának az épületek

2021.03.24. 20:00

Palatinus: tetőterasz is van a tervek között

Miközben a baloldali városvezetés még feljelentést is tett a volt Aranyhajó fogadónak a korábbi városvezetés idején történt értékesítése miatt, a magánbefektetőt a balliberálisok támadása sem tántorította el a terveitől, hogy végre egy olyan fejlesztés valósulhasson meg, amellyel az Aranyhajó volt épületével kiegészülve a Nádornak és a Palatinusnak is visszaadnák a fényét.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

A Magyar Szocialista Párt pártalapítványa által is támogatott helyi lapban közel egy éve még „nyomott áron” történő értékesítést emlegetettek, valamint arról írtak, hogy feljelentést tett a baloldali önkormányzat által megbízott ügyvédcsapat javaslatára a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. az Aranyhajó értékesítése kapcsán az ügyvédi letétek miatt.

A magánbefektetőt azonban mindezek – egyelőre még – nem tántorították el terveitől, a vásárlással a Hotel Palatinus, a Nádor és a volt Aranyhajó fogadó közös tulajdonba kerültek. A mintegy 14 ezer négyzetméteres alapterületen a fejlesztő-tulajdonos szándéka az, hogy „új tartalommal töltse meg a műemléki védettség alatt álló épületeket, ezzel javítva a belváros településképét” – ez szerepelt a Pécsi Építési Szabályzat módosítását célzó minap készült önkormányzati indítványban.

Erre pedig azért van szükség, mert a korábbi években már készültek ugyan fejlesztési tervek például a Nádor esetében, de az építési engedélyek mára már lejártak és új funkciókat szeretnének az ingatlanoknak. Igaz, első körben a Hotel Palatinusra készítettek egy teljesen új és komplex tanulmánytervet, de a Nádorra is sort kerítenének. A fejlesztők például komoly lehetőséget látnak a tetőterasz részleges beépítésében, és közösségi funkciókkal való megtöltésében is. A Nádornál szintén tetőkertet alakítanának ki, és a Palatinus esetében pedig felmerült, hogy a mostani, nyitott bejárati előudvart üveggel fednék be.

Az utcai homlokzatot és ornamentikát mind a Palatinus, mind a Nádor esetében megőrzik, a Nádor esetében az elbontott és elraktározott üvegkupola fémszerkezetét, a fő lépcsőházat és a díszmű bádogozását is kiemelték, mint építészeti értéket. A Palatinus esetében a Bartók terem, a foyer (előcsarnok), az étterem, a söröző, a dísz­lépcső és annak üvegmennyezete, valamint a vendéglépcsőház szerepel az örökségi értékek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!