otthonfelújítás

2021.04.29. 14:00

Átgondolt felújítással jót teszünk a környezetnek is

Népszerű a kormány által kiírt otthonfelújítási támogatás, hétről hétre egyre többen veszik igénybe. Ha már korszerűsítésen gondolkodunk, akkor az energiahatékonysági szempontokat se hagyjuk figyelmen kívül. Ezek megismerésében segít a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete.

Mészáros Rita

20210205 Nyőgér A Vas Népe olvasói utalásaiból összegyűlt pénzből a héten Horváth Anikóék megvásárolhatták a szükséges építőanyagokat, és megkezdődött az életveszélyes ház helyreállítása. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Hétről hétre egyre többen döntenek úgy, hogy élni kívánnak a kormány által kiírt, 2021. január 1-je óta igényelhető otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Ennek lényege az, hogy a felújításra fordított költség felét, de legfeljebb 3 millió forintot az állam átvállal a családoktól.

Ez jelentős segítség, nem csoda, hogy nagy az érdeklődés iránta. Lapunk korábban beszélt egy pécsi építőipari céggel, ahol már az év első heteiben azt tapasztalták, hogy a hozzájuk forduló ügyfelek mintegy fele élne ezzel a támogatással. A korszerűsítés mindenképpen okos döntés, de ha már belevágunk, csináljuk úgy, hogy ne csak nekünk, hanem a környezetünknek is jó legyen. Vegyük figyelembe az energiahatékonysági szempontokat, amelyben a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete lehet segítségünkre.

– Az energetikailag hatékony felújítás nyomán nemcsak korszerűbbé válik az ingatlanunk, hanem rezsiköltségünk jelentős része is megspórolható – vélekedik az egyesület. – Ezzel tehát a felújítás valódi hasznot hoz, ráadásul fokozatos fejlődésre is lehetőséget ad, hiszen a megtakarítást további energetikai felújításokra fordíthatjuk.

Az egyesület nemrégiben egy olyan szakmai anyagot állított össze, amely az otthonfelújítási támogatás hatékony és jogszerű kihasználásához nyújt segítséget. A dokumentum sorra veszi azokat a korszerűsítési lehetőségeket, amelyekre igénybe vehető a támogatás, és jelzi, hogy melyik munkafolyamat eredményez energiahatékony működést. Ezzel egyrészt azt szeretnék elérni, hogy mindenki átgondolt, tudatos döntést hozzon, másrészt pedig így szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a tulajdonosok nagyobb eséllyel jussanak támogatáshoz, és elkerüljék a lehetséges buktatókat.

A konyhai bútorok, lámpák cseréjével is spórolhatunk

Az elkészült háttéranyagot az egyesület honlapján bárki elérheti, mi is megnéztük, mivel tudunk energiát spórolni a felújítás után. Az egyértelmű, hogy a napkollektor, vagy a napelemes rendszer telepítése ebbe a kategóriába tartozik. Ahogy az egyesület írja, nemcsak az áramszámla csökkenthető szinte nullára, hanem a melegvíz felfűtésére használt energia nagy részét is megspóroljuk. Szintén jó döntés a külső nyílászárók cseréje, amellyel 10–15 százalékos lehet a megtakarítás. A tető cseréje, hőszigetelése igazából csak akkor jelent megtakarítást, ha lakott tetőtérről beszélünk. Ahogy a szakmai anyag írja, szintén sok energiát spórolhatunk a lámpák és világítótestek, illetve a beépíthető konyhai gépek cseréjével. Ezeken kívül persze még számos olyan terület van, ahol megtakarítást érhetünk el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!